Scroll To Top

„Szeged olyan remekül meg van építve…
Az építészeknek csak igazodniuk kellene az adottságokhoz!”
Ördögh László (építész)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A járeki haláltábor helyén kitépték a földből a magyar áldozatoknak állított keresztet

Hírek 2012. jan. 27.

Ismeretlen tettesek kitépték a földből a magyar áldozatok emlékére állított keresztet azon a helyen, ahol a második világháború végén a bevonuló partizánok nyomán felálló új szerb hatalom haláltábort létesített, ahová német és magyar internáltakat hurcoltak – adott hírt pénteki számában az újvidéki Magyar Szó című lap.
A táborban hat és félezer német és magyar ember, köztük nyolcvan magyar csecsemő és gyermek halt meg az embertelen bánásmód következtében. A keresztek tavalyi ünnepélyes elhelyezésére két autóbusznyi egykori táborlakó érkezett Németországból, s jelen voltak a temerini önkormányzat és a VMDP vezetői, valamint több csúrogi és zsablyai túlélő és hozzátartozója is.
Tavaly novemberben, a halottak napi megemlékezésen a keresztek még háborítatlanul a helyükön álltak. Az elmúlt napokban azonban a magyar áldozatoknak emelt keresztet eltávolították a helyéről és a földre dobták. Január 26-án a temerini önkormányzatban járt Gliša Mihajlov, a Bački forum (Bácskai Fórum) nevű civil szervezet elnöke, majd innen Járekra ment, hogy megtekintse az ottani emlékhelyet, amelyre tavaly szeptemberben – szorosan egymás mellé – helyezték el a német és magyar keresztet a haláltáborban elhunyt német és magyar áldozatok emlékére. Az általa felfedezett ledöntött keresztről Gliša Mihajlov azonnal értesítette Csorba Bélát, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) temerini vezetőjét, aki visszaállította eredeti helyére a keresztet.
A nagyobb, a Duna Menti Svábok Világszervezete által készíttetett fejfát az elkövetők nem bántották. A nyomok alapján feltételezhető, hogy a kegyeletsértő cselekményt két-három nappal ezelőtt követték el. (MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor