Scroll To Top

„Az a nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját síremlékét készíti és vesztesége az emberiségnek.”
Ipolyi Arnold

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Ökoúszóház épül Szegeden

Hírek, Zöld hírek 2012. febr. 20.

Ökoúszóház a „szárazdokkban” – májusra kerülhet végleges helyére

Az ökolakóhajó prototípusát készíti Szegeden a Tér és Forma Építésziroda: az ötven négyzetméteres úszóház előállítja saját energiaszükségletét a napelemek segítségével. A körülbelül húszmillió forintnyi költségből készülő otthont uniós pályázat segítségével építik.

– Mivel sokan szeretik a Tiszát, a Tisza-partot, szeretnének itt lakni. De ha az ártéren felhúznak egy öt-hat méteres lábakon álló házat, éppen azt a látványt, azt a környezetet teszik tönkre, amiben nap, mint nap gyönyörködni szeretnének – ez vezette Vesmás Péter Ybl-díjas szegedi építészt, hogy munkatársaival együtt megtervezzék a szegedi lakóhajó prototípusát. A csongrádi megyeszékhelyen van ugyan néhány lakóhajó, ám ezek többnyire két-három ács, lakatos összefogásával házilag készülnek el, nincs tömeggyártás. Magyarországon ma nincs hagyománya a vízi életmódnak; lakóhajók bérelhetők ugyan üdülési célra, de ezek elsősorban álló- vagy rendezvényhajók. A létező úszó-lakó létesítmények komfortfokozata igen alacsony, nincsenek közművesítve, és megközelíthetőségük is nehézkes, sokszor csak csónakkal lehetséges – mondta el lapunknak Vesmás Péter. Építészirodája az Unió Gazdasági Operatív Programjából egy pályázaton innovációs fejlesztésre negyvenöt százalékos támogatást  nyert az ökoúszóház tervezésére.

Fontos Rómeó, a hajó konstruktőre készítette el a gyártmánytervet és az iroda fiataljai építik a Noé névre keresztelt lakóhajót. A hajó alapja tulajdonképpen hat óriási hungarocell-tömb, amelyet speciális betonréteggel vettek körül. A hajó felépítménye könnyűszerkezetes, az acél- és favázakon vörösfenyő borítás van. A falakat cellulózzal, azaz újrahasznosított újságpapírral szigetelték, összesen húsz centiméteres vastagságban. Az ötven négyzetméteres alapterületű úszóházban két hálófülke, egy zuhanyfülkés fürdőszoba és egy nappali-konyha kap helyet. A nappaliból egy terasz is nyílik majd. A felépítmény tetején egy ötven négyzetméteres tetőterasz lesz, amelynek egy részét a napelemek árnyékolják le.

Az épületben minden árammal működik majd, a fűtés, a vízmelegítés és a főzés is. A falakat infrafűtéssel melegítik, ez lényegében azt jelenti, hogy egy rácshálló lesz a falba építve.

A tetőteraszon elhelyezett napelemek nyáron annyival több energiát termelnek majd, hogy a lakóhajó képes lesz az elektromos hállózatba áramot táplálni. Télen a kevesebb napfény, illetve a magasabb energiaigény miatt természetesen nem lesz elegendő a napelemek által termelt áram. A tervezők számításai szerint azonban nyári túltermelés és a téli magasabb energiaigény kiegyenlítik egymást, így az éves elszámolás végeredménye nulla lesz.

A tervezők szerint egy hasonló alapterületű családi háznál olcsóbban lehet megépíteni a lakóhajót, hiszen telket például nem kell vásárolni.

Az úszó építmény prototípusa többféle funkcióra is használható lesz majd: iroda, kávézó, vagy akár kiállítótér is lehet.

A lakóhajó alapváltozatának elkészülte után a tervek szerint a Tisza szegedi belvárosi szakaszán kötik majd ki, a Hal (Roosevelt) tér magasságában. Az építéssel várhatóan márciusra végeznek, az építészek szeretnék, ha májusra végleges helyén úszhatna a hajó.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor