Scroll To Top

Szeged, ahol ma a sikkasztást, a haverhízlalást
és hűtlen kezelést, a hagyománypusztítást „fejlesztés”-ként emlegetik...

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Szépül a Dugonics tér ? – Szedett-vedett faállomány

Szeged Idegenvezetőjének újabb levelét ajánljuk a figyelmükbe:

Tisztelt Szerkesztőség!

Megnyugtat, hogy nem vagyok egyedül a tér meghökkentő ostornyeleivel kapcsolatban. Másoknak is feltűnt, hogy az egyébként kecses világítótestek egyáltalán nem műemléki környezetbe valók. Idővel persze mindent megszokunk, hisz a dadaizmus, pop-art és minimal art nihilizmusán nevelkedett, felsőbbrendűségét fitogtató „műértői” kör már rég meggyőzött bennünket Munkácsy realizmusának idejétmúltságáról, meg Szántó Kovács János szobra is idővel bepatinásodott, hiába keltett sokáig haragot a vásárhelyiekben. Sőt, vannak, akik a Rozsdás konzervdobozba dugott elnyűtt ecset című „kompozícióért” lelkesednek a modern művészetek házában. Ami viszont továbbra is zavaró a szegedi térrel kapcsolatban, az a munkálatok aránytalansága.

A burkolat igényes kialakításával, a parkosítás színvonalával szemben éles kontrasztot képez a szedett-vedett faállomány. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen költséges rekonstrukció kapcsán illetékeseink több figyelmet szentelnek a 60-as évek lakótelepi színvonalú parkosítása óta tisztes kort megélt, oda nem illő vegetációnak. És még ez nem minden. Szíves figyelmébe ajánlom a szemlélődőnek a tér déli oldalán sorakozó ronda, csúcsszáradásos hársfákat, melyek egyenesen az ipolytarnóci őslénytani lelőhely megkövesedett fenyőóriásaira emlékeztetnek. Azokat persze más okból őrzik. Azon viszont csodálkozom, hogy a Dugonics téri matuzsálemek senkinek sem bántják a szépérzékét. Apám, a Délalföldi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet (most Gabonakutató Kft) egykori igazgatója már a 60-as években szorgalmazta a már akkor száradásnak indult példányok cseréjét, mivel itt nem érzik jól magukat. Fél évszázad elteltével érdemes lenne ezeket is eltávolítani, a lassan befejezéséhez érkező térrekonstrukció eredményessége érdekében.

2013. február 26.

Dr. Somorjai Ferenc

A Magyarország útikönyvek szerzője

 

Ajánlott írás még: Szépül a Dugonics tér ?

 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

Szerkesztőségünk természetesen az olvasói levelekkel való egyetértés, vagy egyet nem értés jogát mindenkoron fönntartja.

A szerzőről

Dr. Somorjai Ferenc