Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Hadsegélyző – 100 éves Magyar Kártya


A 100 esztendős Magyar Kártya – a Kossuth Rádió műsorán okt 20.-án.

Idén jelentettük meg a Magyar Kártya éppen 100 esztendős Hadsegélyző Kártya változatának ámítógépesen fölújított pontos mását.

E kártyával játszottak a lövészárkokban magyar katonáink, akik sohasem vesztettek, hiszen a Nagy Háború végén idegen bakancs nem tapodta Hazánk földjét.
A háborút osztrákok, németek vesztették el; majd a békét pedig az antant ügynökei árulók, csalók nyerték meg… – Méltán lehetünk büszkék száz év múltán is hőseinkre!

E kártyával játszottak a szeretteik, az aggódó otthonmaradottak, akik vásárlásukkal is támogatták hőseink túlélését…

Hazafias célzattal indítjuk útjára százévesen e kártyát, de ezúton üzenünk hadat a digitális játékokkal való tömeges népbutításnak is. Aki kártyázik, az társaságban játszik, míg a (virtuális) kütyük egész tömegek társadalmi elszigetelődését és végletes, beteges függőségét okozzák.

Valljuk és hirdetjük: Magyar ember kártyázzon magyarul !
Ez is nemzeti örökségünk része.

Székes fővárosunkban, Pesten, a Kazinczy utcában áll az a ház, amelyben Schneider József 1836-ban a Magyar Kártyát megalkotta. (Budapest VII. kerület Kazinczy utca 55.)

Ebben a házban működött Wichmann Tamás kenus olimpiai bajnokunk fogadója is, mely idén végleg bezárt. Tudomásunk szerint a ház nem áll védelem alatt, így e nemzeti szempontból igen fontos ingatlan sorsa most kétséges.

Ezúton kérjük a támogatók segítségét, még mielőtt az „ingatlanfejlesztők” áldozatául esik nemzeti örökségünk e hangulatos színfoltja. Alább a képen (a Kazinczy utca végén) bújik meg a “modern” monstrumok fenyegető árnyékában…

 

A Magyar Kártya 182 éve ad hazafias önérzetet még a játék óráiban is nemzettársainknak honn, vagy akárhol száműzetve is a nagyvilágban.

Alapítványunk, a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány szívesen vállalja e házban a kártya múltját és jelenét bemutató műintézmény kialakítását. A Magyar Kártya Háza – mely már igen régóta kívánkozik ez elárvult házba – nemzedékeket hozhat össze új meg új játékokat és ismereteket is adva örökül a látogatónak. Az elfeledett hungarikumot új életre keltő interaktív múzeum nemzetünk méltóságát növelve külföldi látogatóknak is érdekes tanulságul szolgálhat majd.

Minden gyermek és ifjú számára hasznos lehet – társadalomromboló kütyü-függőség helyett – e társas játék, e régi-új szellemi „hüvelykujjtorna” megismerése. Mint orvos bizonyossággal állíthatom, hogy a kártyajáték még az öregkori elbutulással – a magyar  egészségügyre egyre nagyobb terheket rovó betegséggel – szemben is ütőképes „orvosság” lehet, egyúttal a széthullóban levő nemzedékeket is összekötheti.

Csak egyetlen szép példaként a hatvanhatozással nagymamák taníthatják unokáikat számolni játszva a Magyar Kártyával…

A Magyar Kártya két évszázadát bemutatni hivatott interaktív múzeum a Magyar Kártya Házában nemzetünk és támogatóink, azaz mindannyiunk büszkesége lehet majd.

Dr. Szabó László
Magyar Kulturális Örökség Alapítvány
alapító

2018. Mindenszentek napján

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor