Scroll To Top

Az Orvostudomány
mint magyar neve (is) mondja :
Tudomány, nem Propaganda !!! (Sz.)

Celsius 320. szülinapján

1701-ben e napon, Enyészet (november) hava 27.-én született Anders Celsius, svéd fizikus és csillagász, a Celsius-skála megalkotója Ovanåkerben, Svédországban († 1744). Akkoriban lett naggyá, amikor Svédországot még svédek lakták… nem a mindent fölprédáló antisvédita sáskahadak…

Anders Celsius – Olof Arenius festményén
Az eredeti Celsius-hőmérő
Anders Celsius aláírása

Tudóscsaládba született, Azon az Uppsalai Egyetemen tanult matematikát, fizikát és csillagászatot, ahol apja, Nils Celsius az asztronómia professzora volt, nagyapja, Magnus Celsius pedig a matematika professzora. A családi hagyományokat követve 1730 és 1744 között az Uppsalai Egyetem csillagászat professzora volt. 1740-ben megépíttette az uppsalai obszervatóriumot.

Foglalkozott a Nap és a Föld távolságának meghatározásával.
Tanulmányozta a svéd partvidék geológiai sűllyedését. Fölfedezte, hogy a sűllyedés oka a legutóbbi jégkorszak idején felhalmozódott jégtakaró lehetett.
Tanulmányozta az északi fényt is. Észrevette, hogy a mágneses elhajlás szélsőségei, amelyek az iránytű elmozdulását is okozzák, egybeesnek a sarki fények aktivitásának a maximumával.

1737-ben tervezte meg a ma is használatos, 100-as beosztású hőmérsékleti skáláját, amely komoly előrelépést jelentett a tudományos munkában. A Celsius-skálát 1742-ben mutatta be a Svéd Akadémián tartott előadásán. 1750-ben Mårten Strömer svéd tudós módosította a skálát a véglegesre, és a fagyáspontot tette meg 0°-nak, a forráspontot pedig 100°-nak. Bár a mai skálát már Celsius halála körül is használták fordítva, Carl von Linné is ilyet készíttetett 1744-ben.

Talán az Über die Wärmemessung (1742) értekezése a legnevezetesebb, mert ebben bukkan föl az a hőmérőbeosztás, amelyet a tudósok majd’ mindenhol elfogadtak, és amely a mai Celsius-féle, vagyis száza(do)s fokozattól csak annyiban különbözik, hogy míg az ő beosztásában a forrponttól a fagypontig van a számítás, addig a mostani éppen ellenkezőleg, a fagyponttól a forrpontig van fölfelé számozva.

Mindössze 42 és fél esztendőt élt, majd tüdőgümőkórban halt meg 1744-ben. Azóta ezt a betegséget természetesen a svédek is fölszámolták, de bűnvándorlók ma áradatával és egyre fojtogatóbb hullámaival a mindennek ellenálló (multirezisztens) TBC is fölbukkan Európában, amely persze a kovidnál is sokkal nagyobb veszedelem…

Uppsala, Gamla temploma és temetője, ahol Anders Celsius nyugszik…

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje