Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség !

230 milliós laborban gyakorolhatnak a jövő orvosai Szegeden

Oktatás, Szögedi hírek 2013. márc. 01.

Jövő héten adják át a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új készségfejlesztő központját. Az országban egyedülálló berendezésekkel is felszerelt szimulációs laborban a leendő orvosok számítógéppel vezérelt, valósághű bábuk segítségével gyakorolhatják a különböző diagnosztikai módszereket, illetve beavatkozásokat.

Boros Mihály, az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője a Rádió 88-nak elmondta: a hallgatók hamarosan két felnőtt és gyermek élethű bábúján gyakorolhatják egyebek mellett az újraélesztést, az injekciók beadását, és az endoszkópos beavatkozásokat. Emellett a számítógépekkel irányított eszközökön azt is megtanulhatják, hogy hogyan hatnak a betegekre a beadott gyógyszerek.

A felnőttet és gyereket formázó bábukon valamennyi életfunkció érzékelhető: tapintható a pulzusuk, vizsgálható a légzésük, a kihelyezett monitorokon keresztül követhető a testhőmérsékletük, vérnyomásuk változása, de képesek sírni is. A korszerű számítógépes szoftvereknek köszönhetően a szimulációs bábuk produkálják az egyes betegségek tüneteit is, és valósághűen reagálnak a különféle beavatkozásokra – magyarázta a szakember.

230 milliós laborban gyakorolhatnak a jövő orvosai Szegeden

Így kell szúrni

A gyakorlás mellett az elsajátított ismeretek számonkérésére is alkalmas a központ, ilyenkor a vizsgázó diákok feladata lehet a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő terápia végrehajtása. Az ország más orvosegyetemein működő vagy tervezett központokkal szemben a szegedi labor elsősorban az alapképzésben tanuló hallgatók oktatását szolgálja. Nagy előnye, hogy olyan beavatkozásokat is elsajátíthatnak itt a leendő orvosok, melyek tanulmányozása valós betegek esetében csak nagyon nehezen lenne megoldható – közölte Boros Mihály.

A professzor elmondta, a szegedi központban egy olyan, az országban egyedülálló szimulációs eszköz is működik, amelyen az endoszkópos beavatkozásokat gyakorolhatják a diákok valósághű képalkotó-diagnosztikai felvételek segítségével.

A laboratórium kialakításához szükséges infrastrukturális fejlesztéseket saját bevételeiből fedezte az SZTE ÁOK, a szimulációs eszközöket uniós támogatással vásárolta az egyetem, a teljes fejlesztés költsége mintegy 230 millió forint volt.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor