Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

Meggyógyított kék vércsét engedtek szabadon Baks közelében

Hírek 2013. máj. 31.

Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában meggyógyított kék vércsét (Falco vespertinus) engedtek vissza a természetbe Baks közelében pénteken.

A feltehetően a kedvezőtlen időjárás miatt legyengült hím kék vércsét Pusztaszeren találták, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre vitte be vasárnap a Vadasparkba – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A szakember elmondta: gyakori, hogy ragadozó madarakat ápolnak a természetvédelmi mentőközpontban, kék vércsését is gondoztak már, de a kifejlett hím az első, amelyet visszaengedhetnek a természetbe.
A madár nem volt sérült, jó étvággyal fogyasztotta a gondozók által felkínált tücsköket és gyorsan erőre kapott. Állapota így már kevesebb mint egyhetes ápolás után lehetővé tette visszaengedését a természetbe.
A madarat a kék vércsék védelmében indított LIFE+ programmal együttműködve engedték szabadon. A kék vércse Magyarországon fokozottan védett, kis termetű – 30 centiméteres testhosszú – sólyomfaj. Tipikus síkvidéki madárfaj, bokrokkal, facsoportokkal tarkított síkságokon, erőszéleken fordul elő. Nyugati elterjedési határát jelenti Magyarország – az Alföld, főleg a Hortobágy jellegzetes fészkelő madara -, keletre egészen a Bajkál-tó régiójáig megtalálható. Afrika déli részén telel, elsősorban rovarokkal, főleg szöcskékkel, sáskákkal és szitakötőkkel táplálkozik, de kisebb gerincest is elejt.
A kék vércsék szívesen költenek a vetési varjú telepeiben, sőt, a megfigyelések szerint sikeresebben nevelik fel a fiókáikat egy ilyen fészektelepen, mint magányosan. A vetési varjúk száma is rohamosan fogy, hiszen a ma már védett madarat nem is olyan régen még mezőgazdasági kártevőként irtották, így számuk 255 ezer költőpárról alig 35 ezerre csökkent. Valószínűleg az élőhelyvesztés mellett ez is szerepet játszik abban, hogy a kék vércsék száma folyamatosan csökken, 2005-ben 700-800 becsülték a Magyarországon költő vércsepárok számát.
A ragadozó madár állománya oly mértékben csökken, hogy 2006-ban uniós támogatással komplex védelmi program indult a veszélyeztetett faj magyar és nyugat-romániai állományának növelése és hosszú távú fenntartása érdekében. Ez a program 2012 szeptemberétől egy újabb ötéves időszakkal folytatódik, amely a kék vércse megőrzését, a faj védelmét szolgáló területhasználati módszerek kidolgozását támogatja Magyarország és Szlovákia területén.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor