Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Az UNESCO aggódik az újabb világörökségi rombolások miatt

Barmolmányok 2013. júl. 16.

Mély megrendülését fejezte ki kedden az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökségi listáján szereplő egyik szíriai helyszín, a Krak des Chevaliers, egy keresztes lovagi erőd lerombolásáról érkezett hírek miatt. A párizsi székhelyű szervezet szerint ez „csak fokozza a gyűlöletspirált”.

   A Szíria nyugati részében, a libanoni-szír határ közelében található két várból álló erődítmény a közel-keleti várépítészet egyik különleges példája, amely a 11. és a 13. századi keresztes háborúk idején volt jellemző a térségben – hangsúlyozta közleményében Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.
„Elpusztítani a múlt örökségét, amely adomány a jövő generációknak, csak fokozza a gyűlölet és reménytelenség spirálját, még inkább gyengítve a szíriai társadalom összetartozásának alapjait” – írta Bokova.
A Szíriában több mint két éve tartó harcok miatt az UNESCO világörökségi listáján szereplő mind a hat szíriai helyszínt júniusban veszélyeztetetté nyilvánította a szervezet Világörökségi Bizottsága. Az UNESCO-főigazgató ismételten felszólította a rongálókat, hogy azonnal hagyják abba ezen helyszínek pusztítását.
Aleppó ősi városa 1988-ban lett a világörökség része. Damaszkusz (1980), valamint Boszra (1980) ősi városa, illetve Palmüra romjai (1980) után ez volt a negyedik helyszín, amely megkapta a védelmet jelentő besorolást. Később a Krak des Chevaliers keresztes lovagi erődöt és a Szaladin-citadellát – az ország talán két legnagyobb idegenforgalmi látványosságát -, majd a Szíria északi vidékén fekvő ősi falvakat is világörökséggé nyilvánították.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor