Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Egészséges egerek születtek őssejtekből létrehozott petesejtek felhasználásával

Egészséges és termékeny egerek születtek szöveti őssejtekből létrehozott petesejtek felhasználásával Japánban: a módszer segít megérteni a petesejtek kialakulását, és reményt nyújt arra, hogy terméketlen nőknél is létrehozzanak petesejteket.

A Kiotói Egyetem kutatói az egerek bőréből származó őssejtekből indultak ki, amelyeket genetikailag úgy programoztak vissza, hogy petesejt elősejtek lettek belőlük. Később ezeket a prekurzor petesejteket más, támogató testi sejtekkel együtt beültették az egerekbe, ahol érett petesejtek alakultak ki belőlük.
A Science tudományos magazinban közzétett tanulmány szerint az érett petesejteket ezután lombikbébi eljárással termékenyítették meg, amely révén egészséges egérbébik jöttek világra. Ezeknek a későbbiekben már természetes úton születtek utódaik.
2003-ban a Pennsylvaniai Egyetem kutatói számoltak be arról, hogy egérből nyert őssejteket petesejtekké alakítottak át, ám ők nem hoztak létre egérutódokat az eljárás során.
A mostani tanulmányban a japán kutatócsoport két típusú őssejtet használt fel. Egyrészt embrionális őssejteket, amelyek csak az embrió kialakulásának kezdeti szakaszában nyerhetők, és a test bármely szövettípusává átalakíthatók. Másrészt pluripotens őssejteket, amelyeket felnőtt szöveti sejtekből (például bőrsejtekből) lehet előállítani visszaprogramozással. A visszaprogramozás folyamata alatt a már szakosodott felnőtt sejt „megfiatalodik”, visszanyeri átalakulási képességét.
A módszer hatékonysága ebben a kísérleti szakaszban meglehetősen alacsony volt. Százhuszonhét beültetett embrióból mindössze öt egérkölyök született (3,9 százalék) az őssejtes csoportban, miközben a normál egerek kontrollcsoportjában 17,3 százalékos, tehát több mint négyszeres volt a lombikeljárás eredményessége.
Ugyanez a japán kutatócsoport tavaly a Cell című orvosbiológiai folyóiratban számolt be arról, hogy sikeresen ültettek be terméketlen egerekbe őssejtekből létrehozott korai hímivarsejteket, a kifejlődött érett spermiumok felhasználásával pedig egészséges és termékeny egérutódok jöttek a világra. Az eljárás első lépésében embrionális egérőssejtekből korai hímivarsejtet, úgynevezett primordiális csírasejtet (PGC) hoztak létre. Ezeket azután terméketlen egerekbe ültették be, amelyekben normális hímivarsejtté fejlődtek ki, olyannyira, hogy a nőstény egerektől nyert petesejteket sikeresen megtermékenyítettek velük. A lombikkölyköket egy nőstény egér hozta világra, majd a felnövekedett utódokból egészséges és termékeny egerek lettek.
A módszer alkalmazása embereknél etikai kérdéseket vet fel, ezért az optimista szakértők szerint is még évtizedekbe telhet, mire a rászoruló párok igénybe vehetik.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor