Scroll To Top

A magyarellenes terror legfőbb oka a meggyávult magyar ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Magyar Ede halála napján Szegeden…

1877 január 31.-én született Orosházán a magyaros szecesszió egyik legbrilliánsabb mestere, Magyar Ede, aki a századfordulón az Alföld egyik meghatározó építésze volt, 1912 május 5.-én, pályája csúcsán fejezte be 35 éves életét…

1910 körül
Magyar ede 1910 körül

Szegeden is szép számmal hagyott szépségeket örökül. A Porvárosban az egyik legjellegzetesebb épülete már több mint egy évszázada, az Ungár-Mayer-palota a Kárász utca kapujaként trónol-tornyol annak őreként.

A vele szemközt álló régi földszintes épületet a szocializmus egy nagy szögletes rémmel helyettesítette be, amely azóta is ott éktelenkedik egy szégyenletes, sötét magyarellenes kor emlékezetes hegéül.

Az elmúlt 3 évtized gyáva városvezetői és megátalkodott toronyaljasai sem látták a helyén a Szebb Jövőt… Pedig…

Magyar Ede több változatban is megtervezte e pazar sarok-palotát. Amennyiben e palotának – ahogyan az elmúlt két évtizedben számtalanszor indítványoztam már – egy másik változatát fölépítjük tükörképre, szépre, a szürke szörny helyére, úgy végre méltán megkoronázhatjuk Szeged belvárosát egy eddig rejtett ékkövével !

Magyar Ede terve az irattár poránál, e Város pedig az elmúlt 75 év vezetőinél sokkal többet érdemel !

Dr. Szabó László
Szögedi Védegylet
alapító

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje