Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség !

Pandémia, pándémia – világjárvány !

Pandémia, pándémia 

Sajnálatosan aktuális kérdés a világjárvány tudományos, de az írott és elektronikus médiában (avagy médiumokban) is elterjedt megnevezése. Többnyire pandémiát írnak a magyar cikkekben, hiszen a világsajtóban is így nevezik (pandemic). De helyes-e ez így? A világnyelvekben nincs meg az a különbség, mely a magyarban az „a” és „á” között megvan. A görögből származó pán- előtag (jelentése: mind, összes) sok, jól ismert szavunkból visszaköszön: pánkromatikus, pánszlávizmus, pánhellén, Páneurópai Piknik vagy Pánamerikai Játékok. Pánáceának nevezzük a mindent gyógyító orvosságot. De talán elsőre nem is jövünk rá, hogy elrejtve más szavainkban is jelen van: πάν- + θεός (theós, “isten”) → πάνθεο (pántheo, “pantheon”). Akkor miért lenne pandémia a világjárvány, és miért nem pándémia, hiszen az eredeti görög kifejezés itt a πάνδημος (pándēmos), vagyis kb. a népességben mindenkit érintő. Egyes nyelvészek szerint a görög szóban a hangsúly az η (ē) -re esik, ezért magyarban ékezetezzük, míg az előtag hangsúlytalan, ezért nem. Én ezt túlságos precízkedésnek érzem. Ha már egyszer annyi szóban megszoktuk pánként, mi szükség van az ógörög hangsúly követésére? Nem is beszélve arról, hányan ismerik az ógörög kifejezés eredeti hangsúlyozását? Az újságírók biztosan nem. Ők általában kritikátlanul átvesznek bármit a világsajtóból, és ugye a nemzetközi cikkekben nem találtak „á” betűt.

Egyértelmű elv az orvosi és egyéb természettudományos szaknyelvekben a vegyes írásmód tiltása, mert helytelen. Én maradnék a szerintem helyes változat mellett, és szerencsére nem is vagyok egyedül, mint látom az Orvoskari Hírmondó legutóbbi számából. Aki meg nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul. Mondja azt, hogy világjárvány. Ugyanannyi szótag.

MI a Magyar Epidemiológia folyóiratnál – melyet sokáig szerkesztettem – a „pán- ” alakot használtuk, szerintem logikusan.

Varga Csaba, egy. tanár, PTE ÁOK
a Pécsi Orvoskar újságjában

Vödd: PTE Orvoskari Hírmondó
Pécs, 2020. május-június

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor