Scroll To Top

A magyarellenes terror legfőbb oka a meggyávult magyar ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Megváltoztatják a tüdőszűrés szabályait

Egészségügy 2013. jan. 09.

A kormány honlapján már olvasható az a rendelettervezet, amely újraszabályozza a kötelező TBC szűrővizsgálat eseteit.

Az új rendben az éppen érintett/veszélyeztetett lakosságcsoportok számára elrendelhető kötelező szűrésről áttérnének egyes tételesen felsorolt rizikócsoportok vizsgálatára.

A tervezethez csatolt hatástanulmány így ír a változtatás indokoltságáról:

„A hazai TBC epidemiológiai adatok kedvezőek. További javulást azonban a jelenlegi rendszer változatlan fenntartásával nem lehet elérni, hanem át kell térni – a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően – kontakt-, illetve rizikócsoport szűrésre. A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 19. §-a szerint a jelenlegi gyakorlat az, hogy amennyiben a tárgyévet megelőző évben a tuberculosis incidencia értéke a megye, illetve a főváros területén összességében vagy meghatározott közösségekben, egyes korosztályokban meghaladta a 25 százezreléket, a megyei, illetve fővárosi tisztifőorvos a lakosság meghatározott részének, közösségének, illetve korosztályának a szűrővizsgálatát rendelheti el. Az új megbetegedések száma az elmúlt évben már az ország egyetlen megyéjében sem haladta meg az elrendelés feltételeként megadott értéket. A WHO 2012. májusi, a TBC-megelőzés, -ellátás hazai rendszerét vizsgáló látogatása során javasolta, hogy a nemzetközi ajánlásoknak, a hasonló TBC helyzetű országok gyakorlatának megfelelően alakítsuk át a kötelező TBC szűrési rendszerünket úgy, hogy a lakosság alacsony költséghatékonyságú ernyőszűréséről az aktív TBC-s betegek hatékony kiszűrése érdekében térjünk át meghatározott rizikócsoportok szűrésére”.

(Emlékeztetőként: a járványveszély miatt kötelezően elrendelt lakossági szűrésről legutóbb egy fél éve számoltunk be (Hajdú-Biharban), valamint Budapesten és környékén, de valamivel korábban Borsodban is indokoltnak látta ennek elrendelését a tisztiorvos.)

A kormány honlapján publikált tervezetet január 14-ig lehet véleményezi.

forrás: medicalonline-kormany.hu

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor