Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor, szitakötő-mészárláskor, katica-gyilkoláskor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Nemzeti Cselekvési Terv a fenntartható növényvédelemért

Egészségügy 2013. jan. 11.

A vegyszeres növényvédelem egészségügyi és környezeti kockázataira, illetve a feltárt környezetszennyezésekre tekintettel már évek óta sürgette a Levegő Munkacsoport egy, a fenntarthatóbb növényvédelem kialakítását célzó Cselekvési Terv elkészítését.

A hazai növényvédelmi szabályozás régebben világviszonylatban is kiemelkedően erősnek számított, azonban a környezetvédő szervezet szerint az utóbbi évtizedekben a hazai szabályozás nem tett kellő lépéseket a kockázatok csökkentése, az elővigyázatosság érdekében. Míg a környezetben nehezen lebomló, az élő szervezetekben felhalmozódó DDT nevű rovarirtószer használatát hazánk tiltotta be elsőként, addig a közelmúltban inkább az uniós tilalmakkal szembeni derogációkérésekben volt erős a hazai igazgatás. Így számos aggályos hatóanyagot az EU-s korlátozás után még évekig felhasználhattak a magyar termelők.

A Nemzeti Cselekvési Terv elkészítése uniós kötelezettség volt. A tervezetet a Vidékfejlesztési Minisztérium Növényvédelmi Bizottságának ülésein történt egyeztetések alapján az egyes fejezetek szakértői, jellemzően a hatóság, esetleg a Növényvédelmi Kamara vagy a gyártók állították össze. Az elkészült fejezeteket folyamatosan véleményezték az elkészítésben résztvevő szakértők.

A megbeszéléseken a környezetvédelmi érvrendszert a témáért felelős hatóságok mellett a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace képviselői is folyamatosan hangoztatták.

A 45 oldalas dokumentum összességében jól lefedi a növényvédelem fenntarthatóvá tételének kérdéskörét. Az anyag az elvárható mértékben tartalmazza a fenntarthatósági elveket, és mindeközben a gazdálkodók számára sem jelent majd megoldhatatlan nehézségeket.

Az elkészült Cselekvési Terv – a lehetőségeknek megfelelően – sok esetben csak felületesen írja le az egyes feladatokat. Sok múlik azon, hogy az elkészítésre váró részletesebb tájékoztatók, joganyagok mikorra és milyen tartalommal készülnek el.

A fenntartható növényvédelem kialakítása érdekében elengedhetetlen az erős ellenőrző hatóság fenntartása. A Levegő Munkacsoport tapasztalatai szerint az előző években zajló „racionalizálások” eredményeként lecsökkent a hatóság kapacitása, legalábbis annak tevékenysége nehezen követhető. A környezetvédő szervezet csak remélni tudja, hogy a Cselekvési Terv nem csak az EU bürokraták asztalfiókjának készült, hanem a megvalósítását a kormányzat is fontosnak tartja, és a szükséges forrásokat biztosítani fogja. Hiszen a szabályozatlan és ellenőrizetlen piac a szabadrablás helyszínévé válhat, és a társadalom számára ez a legköltségesebb.

A Levegő Munkacsoport ezúton is köszöni, hogy részt vehetett az egyeztetési folyamatban.

A Nemzeti Cselekvési Terv itt olvasható.

(Levegő Munkacsoport)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor