Scroll To Top

Kátyú, mutyi, szocimborák - mindönre kiterjedő városgarázdálkodás...
Ez a balvezetés átütő „sikere” Szegeden!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Tébolydára sincs pénz – OPNI helyett OPAI…

Gigatébolydából a közösségi pszichiátria felé? Félrevezető frázisok mögött kristályos az igazság!

Ha lett volna szabadon felhasználható 30 milliárdjuk, nem a Nyírő Gyula Kórházban, hanem eredeti helyén, a 2007-ben bezárt „sárga házban” hozták volna létre a hivatalosan hétfőn létrejött Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet (OPAI).

Győzelmet ünnepelni érkezett hétfő délelőtt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a fővárosi Nyírő Gyula Kórházba, ahol hat évvel a bezárása után újra megnyitották az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) romjain kialakított Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet. Bár saját megfogalmazása szerint miniszterként sokszor okoz problémát számára, hogy nem orvos, most nem érezte zavarban magát; mint emlékeztetett, 2006 és 2010 között az emberi jogi bizottság elnökeként maga is számos tiltakozást kezdeményezett annak érdekében, hogy ne szüntessék meg az OPNI-t.

Molnár Lajos minisztersége idején mégis bekövetkező aktussal utóda szerint a legnagyobb kár az emberi lélekben keletkezett. Részben ennek köszönhető a hajléktalan-probléma radikalizálódása, számos beteg eltűnése és számos szakember külföldre távozása. Az akkor megszüntetett 250 ágy máig hiányzik a rendszerből, s bár a jelenlegi újraindulás nem jár a Nyírő kórház ágyszámának növelésével, az OPAI minden tekintetben az OPNI utóda kíván lenni; új, speciális szakambulanciák kiépítése mellett oktató, kutató és módszertani bázisként is a pszichiátriai szakma újraépítésnek fellegvárának szánják.

A kabinet már a Semmelweis Tervben hitet tett az OPNI újraindítása mellett. Mint ugyanis Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az alapító okirat ünnepélyes átadásakor jelezte: lehet azon vitatkozni, hogy a pszichiátriában mi a korszerű: a Lipót nemcsak gigatébolyda volt, hanem „szellemileg megszentelt hely” is, amely számos társadalmilag fontos funkciót ellátott. Épp ezért tisztázni szükséges az egykori bezárás részleteit, azoknak pedig „lelkük rajta, akik ezt tették”.

A Lipót rendbetétele mintegy 30 milliárd forintot igényelt volna, így a világválság időszakában eredeti helyén nem nyithatták újra az intézményt. Elkezdték azonban a szakma szervezett rehabilitációját – fogalmazott az államtitkár.

A kezdetekben a jelenlegi hiányterületeken kezdték meg a munkát. Ilyen a játékszenvedély, a szexuálmedicina, a terápiarezisztens depresszió (magyarul: makacs búbaj Sz.), a kényszerbetegség, az anorexia (magyarul: étvágyvész Sz.) és a bulímia, valamint a pszichonkológia – a hiánypótló vagy csak kevés helyütt elérhető szakambulanciák szolgáltatásait az ország bármely részéből igénybe vehetik a rászorulók. A tervek között szerepel egy pszichiátriai sürgősségi betegfelvételi részleg kialakítása, ahol elsősorban opiátfüggőknek nyújtanak majd programozott méregtelenítést. A kórházban már augusztustól szervezik a neuropszichológiai és a molekuláris biológiai labort, ahol nemzetközi hírű kutatás folyik Kéri Szabolcs professzor vezetésével.

Az OPAI fejlesztésére egy májusi kormányhatározat értelmében 130 millió forintot szánnak. Az 5,5 milliárd forintnyi népegészségügyi uniós fejlesztési forrásból e mellett azonban több mint hárommilliárdot költenek majd a mentális koordinátori hálózat ki-, és egy az ombudsman által is többször hiányolt magas biztonsági fokozatú osztály Nyírőn belüli felépítésére.

Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója szerint az országban negyven helyen építenek ki lelki egészségközpontokat, amelyek a népegészségügyi irodákkal együttműködve dolgoznak majd.

Köbli Anikó

forrás: medicalonline

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor