Scroll To Top

Kátyú, mutyi, szocimborák - mindönre kiterjedő városgarázdálkodás...
Ez a balvezetés átütő „sikere” Szegeden!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Itt aki meghal, lekési a gyereknemzést

Egészségügy 2013. jún. 26.

Technikailag semmi akadálya nincsen annak, hogy egy hirtelen elhunyt férfitól spermát vegyenek a halála után, ám a hasznosítás sok etikai problémát vet  fel – írja cikkében az origo.

Az Egyesült Államok azon kevés országok egyike, ahol engedélyezett a halál utáni spermavétel – írják. A posztmortem spermavételt (postmortem sperm retrieval, PMSR) olyan férfi házastársa vagy szülei kérhetik, aki fiatalon, hirtelen hunyt el, anélkül, hogy előtte esélye lett volna gyermeket nemzeni. Az eljárást kezdeményezheti olyansúlyos beteg is, aki szeretné, ha megőriznék a spermáját a halála után.

Az USA-ban folyamatosan nő az igény a halál utáni spermavételre, ennek ellenére mégnincsenek központi irányelvei az eljárásnak. A műveletet végző intézményeknek egyénileg kell kidolgozni a szabályozást. Ennek során számos etikai probléma  merülhet fel, különösen a tekintetben, hogy mit akart az elhunyt, kinek lehet joga kérni a spermavételt, azaz ki lehet a felhasználó, illetve jó-e az a gyereknek, ha az apja már  a fogantatásakor sem él.

Magyarországon a halál utáni spermavétel, valamint a halál előtt levett sperma felhasználása is tilos” – idézi a lap dr. Dósa Ágnes orvosjogászt. „Az egyik ellenérv, hogy a gyerek eleve félárván születne meg, a másik, hogy nem ezzel kell a férfinak emléket állítani” – tette hozzá. Az egyetlen kivételt a már megtermékenyített petesejtek felhasználása jelenti – olvasható az origo.hu-n.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor