Scroll To Top

„Szeged olyan remekül meg van építve…
Az építészeknek csak igazodniuk kellene az adottságokhoz!”
Ördögh László (építész)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Egy héten át folyt az újraélesztés Szegeden

Egészségügy 2013. szept. 03.

Szeged, 2013. szeptember 1., vasárnap (MTI) – Önkéntesek egymást váltva tízezernyolcszáz percen, azaz egy teljes héten keresztül gyakorolták a laikus újraélesztést egy felnőtt férfit formázó fantomon, és ezzel új rekordot állítottak föl.

Nagy Csaba szervező az MTI-nek elmondta, a szegedi kezdeményezés célja az emberek figyelmének felhívása a minél hamarabb megkezdett laikus újraélesztés fontosságára.
A szakember szerint sokan elsajátítják a mellkasösszenyomásból és levegőbefújásból álló újraélesztés alapjait, például a jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó egészségügyi tanfolyamon. A tanultakat azonban nem igen van módjuk gyakorolni, szükség esetén pedig nincs bátorságuk hozzáfogni az újraélesztéshez.
Az egyhetes rekordkísérlet során négyórás turnusokban mentősök, a katasztrófavédelem munkatársai, egészségügyi szakemberek, orvostanhallgatók, a Vöröskereszt önkéntesei, baráti társaságok gyakorolták kétperces váltásokban egy felnőtt újraélesztő fantomon a helyes technikát. A rekordkísérletben használt bábú mellett több fantomot is elhelyeztek, az érdeklődők ezeken megtanulhatták a helyes módszert – egyszemélyes újraélesztés során harminc szív- vagy mellkaskompressziót kell kövessen két befúvás, kétszemélyesnél minden ötödik összenyomás után jön egy lélegeztetés –, majd maguk is csatlakozhattak.
A rekordkísérlet során használt fantomot számítógéphez kapcsolták, ez egyrészt a hitelestés kedvéért rögzített minden mellkasösszenyomást és levegőbefújást, másrészt a történtekről egy a laikus újraélesztést elemző tanulmány is készül.
A 168 óra alatt összesen 585-en vettek részt az egyik szegedi bevásárlóközpontban rendezett rekordkísérletben. A fantomon végzett folyamatos újraélesztés korábbi, háromezer perces magyarországi rekordját 2011-ben Nyíregyházán állították föl.
Nagy Csaba elmondta, rendkívül kedvezőek voltak a járókelők visszajelzései.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor