Scroll To Top

„Most jer : bölcs eleink hamvait tiszteljed,
Virágot szórj rájuk! - Tettüket kövessed !” (Vedres István)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Elkészült az új szegedi klinikai tömb

Egészségügy 2013. nov. 05.

Befejeződött az új, 265 ágyas szegedi klinikai tömb kivitelezése, az ötszintes épületbe a jövő év első negyedében költözhet be tizenegy egészségügyi osztály – közölte Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója .

Az orvostechnikai és ápolási eszközök beszerzésével együtt 12,3 milliárd forintos – uniós támogatással megvalósuló – fejlesztésből az építési munkálatok költsége mintegy 7 milliárd forintot tett ki – közölte a főigazgató.
Jelenleg a használatbavételi engedélyezési eljárás folyik, amely várhatóan az év vége előtt befejeződhet. A valódi betegellátás az ütemezett költözés és a működési engedély megszerzését követően tavasszal indulhat el – mondta Majó Zoltán.
A 21 500 négyzetméteres klinikai tömb tervezője az Artonic Kft., kivitelezője az Aktív Kft. és a Ferroép Zrt. alkotta konzorcium volt – mondta a szakember a beruházásról tartott sajtótájékoztatón.
A tervek szerint jövőre egy uniós projekt keretében 2,7 milliárd forintból megkezdődhet az új tömbbel szomszédos 410 ágyas klinikaépület műszaki felújítása is – tette hozzá Majó Zoltán.
Szőkedencsi Géza, az Artonic Kft. vezető tervezője elmondta, az épületet rugalmas, úgynevezett mátrixrendszerben alakították ki, így a páciens, függetlenül attól, hogy az egy- vagy kétágyas kórtermek közül hol fekszik, valamennyi szolgáltatást elérheti. A műtők sem osztályokhoz rendeltek, gyakorlatilag órarendszerűen használhatóak.
A tömb fűtését geotermikus energia biztosítja, a melegvíz-ellátást napkollektorok segítik majd, a csapadékvizet gyűjtik és öntözésre használják, a lapos tetőket növényzettel ültetették be, a külső nyílászárókat hővédő üvegezéssel és természetes árnyékolással látták el. Az épület üzemeltetésének költsége a számítások szerint így is 300-400 millió forintba kerül majd.
Az építési munkákkal párhuzamosan zajlott az orvostechnikai eszközök beszerzése, az ezzel kapcsolatos tenderek több mint a fele már lezárult.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor