Scroll To Top

„Most jer : bölcs eleink hamvait tiszteljed,
Virágot szórj rájuk! - Tettüket kövessed !” (Vedres István)

A magasfeszültségű légvezeték kiváltása

Évfordulók, Kalendárium, Szeged 2010. febr. 19.

A magasfeszültségű légvezeték kiváltása

Módosító indítvány a 2010. február 19.-i közgyűlés 3. számú pontjához. 
 
Az előterjesztés hivatkozott pontja a Dél-Újszeged Tisza-folyó partvonal – Odessza lakótelep D-i határa – Szőregi út D-i határa – Aranyosi u. saroktól a vasút D-i oldaláig –  a vasút déli határa – Kendergyári út – Kertész utca – 2136/3 helyrajzi számú terület É-Ny-i határa – 2135 helyrajzi számú út – Füvészkert É-Ny-i határ – Lövölde utca által bezárt terület településszerkezeti terv-módosításához kapcsolódóan a villamosenergia-ellátás kérdéseivel foglalkozik.

Az előterjesztés a meglevő állapotot nem a valóságnak megfelelően rögzíti.

Az előterjesztés  ugyanis a Szeged OVIT állomásból induló majd Újszegeden a Marostői és Töltés utcában haladó vezetéket 120 kV-os hálózatnak tekinti. 

Ezzel szemben közismert tényként, hogy a vezeték létesítési engedélye ugyan 120 kV-os vezetékre szól, azonban

  • a  vezeték a mai napig csak részlegesen épült meg
  • a részlegesen megépült vezeték a létesítésétől 20 kV-on üzemel, használatba vételi engedélyezése 120 kV-os feszültségszint nem történt meg, az MSZ 1585 szerinti szükséges közzétételre nem került sor.

Fentiek alapján meglevő állapotnak kizárólag a 20 kV-os kétrendszerű  szabadvezeték tekinthető.

A fejlesztési javaslat kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a meglevő szabadvezeték feszültségszintjének felemelése és az javaslatban szereplő 120 kV-os transzformátorállomás létesítésével szemben a teljes érintett lakosság tiltakozik. Az egészségkárosító hatás, a hosszútávú veszélyeztetés rákkeltő hatása tudományosan bizonyított tény. 

Jelenleg a meglevő – részben kiépített vezetékszakaszok –  jelen formában való fenntarthatósága is kérdéses. A vezeték káros hatásai ellen és a lakosság védelmében alakult helyi környezetvédelmi egyesület által beszerzett szakértői vélemény alapján már előre valószínűsíthető, hogy a légvezeték 120 kV-on történő üzemelése esetén több kötelező hatósági előírást, szabványnak nem felel majd meg. 

I. 

Elfogadhatatlan, hogy a tervezett vezeték légvezetékkénti megépítésénél a gazdaságossági megfontolásokat a lakosság életkörülményeinek rovására kívánják megvalósítani. Az pedig egyenesen döbbenetes, hogy mindezt egy külföldi befektető érdekei alapján a szegedi  lakosság ellenében szinte megrendelésre kívánják levezényelni. 

A kertváros lakosságának egészségvédelme minden más szempontot meg kell hogy előzzön. Különösen a magyar lakosságot eddig is semmibe vevő,  gyarmatosító, külföldi tőke önös érdekei és túlkapásai ellenében.

A / Javasoljuk, hogy a jelenlegi légvezeték kiváltásának lehetőségeit vizsgáljuk meg. A kiváltás terveztetését még e tavaszon kezdjük meg! 

B / Javasoljuk, hogy a kiváltás megvalósulásáig  (ill. azzal összehangoltan) készüljenek olyan szakértői javaslatok, amelyek a felmerülő energiaigényeket addig is a jelenlegi 20 kV-os vezeték feszültségszintjének emelése nélkül biztosíthatják

Mindezek mellett javasoljuk, hogy a meglevő állapot fenti bizonytalansága miatt a fejlesztési javaslatról azt követően szülessen döntés, hogy – ha szükséges szakértő közreműködésével – megállapításra kerül, hogy a részben kiépített vezetékszakasz üzembe helyezhető-e 120 kV feszültségszinten vagy sem. Amennyiben ugyanis lakossági vagy más kezdeményezésre bíróság vagy más hatóság megállapítja, hogy a 120 kV-os feszültségszinten a vezetékszakasz nem üzemelhet, úgy a jelenlegi javaslat alapján hozott döntés teljességgel értelmezhetetlenné válik. 

II.

A fejlesztési javaslat kapcsán elfogadhatatlan, hogy a településszerkezeti tervben jelenleg korlátozott felhasználású mezőgazdasági területként megjelölt, a jövőben nyilvánvalóan lakóterületként hasznosuló terület illetve az előirányzott kutatási-fejlesztési park energiaigényével a javaslat nem számol. A lakóterület energiaigényét a tervkészítéskor becsülni lehet és kell is, csak ennek ismeretében lehet megalapozott döntés hozni a fejlesztési javaslatról. 

Javasoljuk, hogy az I. pontban megjelölt alternatív lehetőségek kidolgozása során a közeljövőben várhatóan beépülő lakóterületek és kutatási park – Tudós Város (?) – energiaigényét is vegyék a tervezők figyelembe és a tervet ennek megfelelően dolgozzák át.

Pocsai Blanka                             Dr. Szabó László

Újszeged, Marostő                       Közép-Újszeged

FIDESZ                                        Szögedi Védegylet

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje

Hírek

Esti fények
Esti fények
2024 máj. 25.
Újszegedi Nagy Árvíz
2024 máj. 25.
Kátyúváros
Kátyúváros
2024 máj. 23.
Juhász Gyula – Május
Juhász Gyula – Május
2024 máj. 21.
A TÁPAI KRISZTUS
A TÁPAI KRISZTUS
2024 máj. 20.
Berzsenyi szülinapján
Berzsenyi szülinapján
2024 máj. 7.

Gyalu – Szent Sebestyén

2024 márc. 27.
Gyalu – Szent Sebestyén

Kalendárium

Több mint Tréfa

Ady szavaival élünk és túlélünk:

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)