Scroll To Top
2020. Nap hava (Június) 04.-e - Bulcsú, Kerény neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

Magyarok vagyunk és szögediek,
Kirekesztők kíméljenek!

Szeged a halott Város

Mécsesgyújtás a Terror Háza Múzeumnál

Évfordulók, Holokauszt 2013. feb. 25.

Mécsesgyújtással emlékeznek a kommunista diktatúra áldozataira a nap folyamán a fővárosi Terror Háza Múzeumnál. Hétfő reggel Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Horváth Jánossal, az Országgyűlés korelnökével helyezett el mécseseket a Hősök falánál.

A politikusokat Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója fogadta a múzeum bejárata előtt, majd az épületbe mentek.
A megemlékezők este 6 óráig gyújthatnak mécseseket az Andrássy út 60. szám alatt található, egykor a kommunista erőszakszervezet, az Államvédelmi Hatóság székhelyéül szolgáló épület előtt, a Hősök Falánál.
Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita délelőtt fél 12-kor érkezett a múzeumhoz, gyertyát gyújtottak a Hősök Falánál, majd a múzeumban is látogatást tettek. Őket is Schmidt Mária fogadta az épület előtt.
Reggel, még Navracsics Tibor megérkezése előtt megjelent az emlékezés helyszínén Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is, aki a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás, Mindszenty József emléktáblája alatt helyezett el mécsest.
Az Oktogontól a múzeumig vezető járda mentén végig mécsesek égnek. A délelőtt folyamán folyamatosan érkeztek emlékezők a múzeumhoz.
Az emléknap alkalmából a Terror Háza Múzeum egész nap ingyenesen látogatható.
Az Országgyűlés 2000. júniusi döntése alapján tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát. A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.
Azon gondolkodom, hogy…
Azon gondolkodom, hogy…
2020 ápr. 14.

Ének Arany Jánosról

2020 ápr. 13.
Ének Arany Jánosról
Locsolóvers 2020
2020 ápr. 13.

Kalendárium