Scroll To Top
2021. Enyészet hava (November) 29.-e - Taksony, Ilma, Filoména neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás!
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség!

Szeged a halott Város

Létrejött a független Balucsisztán. Sajnos az ENSZ máig sem ismerte el függetlenségét.

Évfordulók, Kalendárium 2013. aug. 12.

Létrejött a független Balucsisztán. Sajnos az ENSZ máig sem ismerte el függetlenségét.

2009-ben Kenyér (augusztus) hava 12.-én Mir Szulejmán Dawud, Kalat kánja bejelentette Balucsisztán függetlenségét.
A balucs(i) tanács nevében a jelenleg Pakisztán megszállása alatt álló területeken kívül bejelentette igényét “Balucsisztán jelenleg Iránhoz tartozó területei“-re is, míg az Afganisztán fennhatósága alatt álló balucs területekre (még) nem tartott igényt. Azt alapnak tekinti.

A 10-15 milliós népességű balucs(i) népnek nincsen hazája. Három országba szakítva élnek. No meg persze szétszóratásban (diaszpórában) szana a világban. Ez a szerteszaggatott magyarnak talán könnyebben érthető, de szegény balucsoknak nincsen még egy Csonka-Balucsországa sem.
A perzsa nyelvek közé tartozó – a kihalt párthussal és a ma is élő kurddal is rokon – balucs(i) nyelvet beszélik, így szomszédaiktól ezáltal is igen könnyen megkülönböztethetőek. Az Arab-félsziget sarkantyújával szemközti partvidéket és a belterületek sivatagos vidékeit lakják.

A balucsok már az Akhaimenida birodalom idején is annak Maka tartományában laktak, és Megalexandrosz (Nagy Sándor) hódításai óta is ugyanott laknak. Talán megérdemelnének már végre egy saját országot.
Persze csak abban az esetben, ha a népek önrendelkezési joga valóban számít még valahol, valakinek…
Csak emlékeztetőül: ennek az “önrendelkezési elv”-nek a félreértelmezett túlhajszolásával kapta ízekre az antant Magyarországot csaknem száz éve…

Dr Sz L

U.i.: A balucs Dr. Dzsumma Khan Marri ekként teszi föl a kérdést: Ha Koszovót lehet, hát Balucsisztánt miért nem?

Ajánlott olvasmány: If Yes to Kosovo Why not Balochistan? By Dr. Jumma Khan Marri, Aug 3, 2010
Life on the Geopolitical Fault Lines: Does Contemporary History of Balochistan Reflect Poland’s Past? Part I, by Belaar Baloch, Jun 26, 2010
Energy Security In Exchange For Independence, by Dr. Jumma Khan Marri, Countercurrents, Jun 26, 2010 (also at nyc.indymediajapanindymedia)
List of young Baloch hanged/killed in Iran, 2004 – 2010: “Trust me, there are no ‘aid flotillas’ heading towards the Balochistan coast of Iran to help the persecuted Baloch people. There is a zero likelihood of any protest march outside the Iranian Embassy anywhere in the world by the permanently outraged Islamist groups and their leftist allies…”
www.thebaluch.com

Hina Rind elected first female Baloch journalist as KPC GB member, The Baloch Hal, Dec 22, 2009

A Balucsföldön még élő – kiveszőfélben lévő – galléros túzok vagy hubára megmentése jelképes kezdeményezés lehet a balucs kultúra megóvása irányában…

Lásd még: A hubara megmentése

The Houbara Protection Organization: Please visit this remarkable organization’s website and donate to their efforts to protect the houbara bustard and promote education.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium