Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség !

Szaláh ad-Dín elfoglalta Jeruzsálemet

1187-ben e napon, Mag (október) hava 2.-án Szaláh ad-Dín (صلاح الدين) gyatrábban Szaladin, Egyiptom és Szíria uralkodója elfoglalta Jeruzsálemet, ezzel „okot adott” a III. keresztes háború megindítására.

Szaláh ad-Dín

Szalah ad Dín 17 fiút és egy leányt hagyott hátra. Utódai, az Ajjúbidák benne tisztelték hatalmuk alapítóját. Mivel Jeruzsálem visszafoglalása után Szaladin és katonái civilizáltan és türelmesen bántak a város lakóival, Szaláh ad-Dín mint nemes és lovagias ellenfél maradt meg a Nyugat történelmi emlékezetében.[T]

A kurd származású An-Nászír Szaláh ad-Dín Júszuf ibn Ajjúb, egyszerűbben Szaladin 1137-ben született Tikritben. Egyiptomi hadvezérként Egyiptom és Szíria első szultánja, az Ajjúbida Birodalom megalapítója, a világtörténelem egyik legtehetségesebb hadura.

Iszmáil al-Jazari 1185-ös miniatúrája
Iszmáil al-Dzsazari 1185-ös miniatúrája

A nevében szereplő ad-Dín az Örményországi D(o)win városra vonatkozik, ahonnan származtatta magát.

Az egyik legnagyobb muzulmán hősként tisztelik, hiszen neki sikerült összekovácsolnia a régóta viaskodó muszlim államokat, majd a Közel-Kelet egyesítése után birodalmának óriási haderejével a Jeruzsálemi Királyság ellen fordult. Első nagy szentföldi győzelmét Hattín szarvainál aratta 1187-ben, nem sokkal később pedig magát a szent várost is sikerült bevennie.

Ajánlott film e napon a Mennyek királysága :

https://videa.hu/videok/film-animacio/mennyei-kiralysag-2005.-kMozWQotkaFgV2na
Mennyei Királyság 2005.

Szaláh ad-Dín szultán kiváló hadvezér és igazságos uralkodó hírében állt már életében. A keresztesekkel vívott háborúi során bizonyított lovagiasságának köszönhetően nagy és méltó ellenfélként maradt meg az európai emlékezetben. Kortársai szerint rendkívül adakozó is volt, a fényűzést nélkülözte, minden vagyonát birodalma gyarapítására és a szegények gyámolítására fordította.

Dirham Saladin.jpg
Szaláh ad-Dín dirhamja

Damaszkuszban húnyt el, 1193 március 4.-én. Amikor halála után emberei kinyitották személyes kincstárát, semmit nem találtak benne.

Szaláh ad-Dín kőkoporsója ma is teljes díszben…
Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje