Scroll To Top

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Bölcs Alfonzó 800. szülinapján

1221-ben e napon született Toledóban, éppen 800 éve Enyészet (november) hava 23.-án Bölcs Alfonz(ó), szám szerint X. Alfonz(ó) spanyolul Alfonso X de Castilla avagy Alfonso el SabioBurgundiai-házból származó Kasztíliai és Leóni király (1252-től haláláig).


Bölcs Alfonzó egy korabeli ábrázoláson

Bölcs Alfonz(ó) megrendelésére íródott 1252-ben ill. 1283-ban az első (európai) sakk-könyv, azaz táblajátékok könyve, A játékok könyve spanyolul Libro de los juegos, avagy Libro del ajedrez, dados y tablas.

A Táblajátékok könyvének egy lapja

De Bölcs Alfonzó nem csak játszott, eredményesen harcolt a mórok ellen is : 1262-ben visszafoglalta tőlük Cádizt. 1264-ben pedig Jerez de la Fronterát.

Alcázar de Jerez de la Frontera

A bölcs király fejeztette be a Kasztíliai Törvénygyűjteménynek – az apja, III. Ferdinandó által megkezdett – összeállítását.

Bőkezűen támogatta királyságában a tudományokat is…

Moneda de Castilla y de León

Bölcs Alfonzó király költő is volt. Ő a kasztíliai nemzeti irodalom megalapítója. Az udvarában használatos nyelvből alakult ki a modern kasztíliai spanyol nyelv. X. Alfonzó volt az első, aki a kasztíliai spanyolt hivatalossá tette, és kiadott műveivel megkezdte annak irodalmi nyelvvé alakítását.

Bölcs Alfonzó pecsétje

Bölcs Alfonzó emlékét őrzi Móra Ferenc Királyok föld felett és föld alatt elbeszélése (a Túl a Palánkon kötetben).

Bölcs Alfonzó síremléke Murcia kathedrálisában
Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje