Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Röszkén fogytán a a fa, Bordányban a közmunkás, aki felvágná a gyújtóst

Hírek 2012. febr. 08.
Fotó: időkép.hu

Havazás Domaszéken. Fotó: időkép.hu

A Szeged környéki településeken a jelek szerint jobban szervezték a munkát, mint a megyeszékhelyen. Körképünkből kiderül: az úteltakarítás többnyire sikeres volt, a rászorulóknak eddig mindenhol jutott fűtőanyag, vagy étel. A kérdés inkább az: mi lesz, ha túl hosszúra nyúlik a tél.

– Az utak eltakarítása mindenütt zökkenőmentesen zajlott, bár több lakos szerette volna, ha a kapuja elől is eltakarítják a havat, ám ez nem működik – fogalmazott Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere. A faluban egy-két család igényelt a hidegre való tekintettel fát, de mivel jelenleg a tél második felénél tartunk, fogynak a tartalékok – mondta a polgármester asszony. Szerinte lesznek még újabb igénylők, ha hosszabbra nyúlik ez a hideg idő, de mostanra már a fatelepeken, tüzépeken sincs eladó gyújtós.

Tanács Gábor, Bordány polgármestere jó hírként közölte, hogy a településnek van „aranytartaléka”: egy kis önkormányzati tulajdonú erdő kivágásra váró fái szolgálhatnak még tüzelőül, ha kifogynának. A probléma az, hogy február 9-én lejárnak a közmunkásaik szerződései, és ha újakat akarna a település kötni, az mostantól sokkal többen kerülne, tehát valószínűleg nem kötnek újabbakat. Így viszont nem lesz, aki kivágja az „aranytartalékot”.

A jeges idő az elmúlt napokban itt sem okozott fennakadást – mostanáig. Kedd reggelre meghalt egy 49 éves asszony, három fiatal lány édesanyja, a lányok kórházi kezelést kapnak: a tragédia okozója a szén monoxid, feltehetőleg a kazán nem működött rendesen.

Ásotthalom polgármester, Petró Ferenc keveset aludt szombat óta, minden telefon hozzá futott be, így az ügyeket zömében személyesen ő intézte. Többek között volt, akinek kenyeret kellett beszereznie, mert kifogytak belőle. Bel- és külterületen sokat segítettek a hó eltakarításában a helyi vállalkozók, természetesen – ahogyan a törvény ezt szabályozza – üzemanyag-térítés ellenében. A hétvége, ezt figyelembe véve, hozzávetőleg másfél millió forintjába került az önkormányzatnak.

Domaszéken is tartanak attól, hogy a vis maior nehezen hozzáférhető, illetve lassan fognak hozzájutni a pénzhez, amit a hókotrást vállaló gazdák gázolajára kifizetett az önkormányzat.

Sándorfalva már novemberben szerződést kötöttek vállalkozókkal, akik adott esetben azonnal mozgósíthatók az utak tisztítására. Most erre sor is kerülhetett, egyszerre indulhatott bevetésre mindenki. A helyi városüzemeltetők még a megyei katasztrófavédőknek is a segítségükre siettek, amikor egy néhány hetes csecsemőt és családját kellett kiszabadítaniuk a hó fogságából.

Mórahalom önkormányzata még azt is mentette, akit nem lett volna kötelező: kályhát kapott egy hajléktalan, aki jogcím nélkül lakik egy tanyán és olajradiátort kapott egy idős bácsi, akinek se kályhája, de még kéménye sem volt, de fóliával letakart otthonát sem volt hajlandó elhagyni.

Mindenütt tették a dolgukat, akiknek kellett, a java még hátra van. A munkákat szervezők azt viszont mindenkitől kérik, hogy ami előre látható, amiről előre tudnak maguk gondoskodni, azt tegyék meg előre, ne várjanak a segítőkre! Lehet, hogy pont olyanok elől veszik el a segítő erőket, akiknek valóban segítségre, mentésre van szükségük.

(Szlavkovits)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor