Scroll To Top
2021. Mag hava (Október) 27.-e - Szabina neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)…

Szeged a halott Város

Makovecz-túrát indítanak Makón

Makovecz Imre utolsó munkája az új makói fürdő

A 2011 szeptemberében elhunyt Makovecz Imre alkotásaiban gyönyörködhetnek azok, akik ellátogatnak Makóra és végigjárják a Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett építész tervei alapján készült épületeket bemutató túrát.

Makovecz Imre épületeinek országszerte, és a határokon túl is megvan a maguk varázsa; Makón egyedülálló módon tíz középület és egy köztér felújítása valósult meg az organikus építészet meghatározó alakjának tervei alapján. A Maros-parti városban látható első alkotása az 1998-ban felépült Hagymaház, amely az elmúlt évek során a város és a térség egyik legfontosabb látványosságává vált. Az építőművész irodája a város központjában álló négytornyú épület elkészültét követően szerepet vállalt a gimnázium és tornacsarnokának megépítésében, a főtér felújításában és a Kossuth-szobor áthelyezésében, a Kálvin téri iskolaépület újjászületésében, az új makói buszpályaudvar és az újvárosi bölcsőde megtervezésében, valamint a Csanád vezér téri közhivatalok háza kialakításában. Makovecz Imre tervezte a tanuszodát és a Marczibányi téren álló zenepavilont is. A művész legjelentősebb makai munkája az új fürdő épületének megtervezése volt, ennek elkészültét azonban már nem élhette meg.

“A fürdőépítés legnagyobb fintora, hogy maga alá temette a hajdan megyeszékhelyi Város egy – a Vörös Terror vasbetonos tombolását is túlélő – részét, valamint elpusztította a magát a sportuszodát is. A Makovecz-fürdő gyönyörű, csak éppen rossz helyen van. De ez nem Makovecz bűne, hanem a helyi “Erdei gyökerek”-é. Igazán kár, hogy a felelőtlen makai balvezetés a belváros patinás polgári hangulatát és a remekül működő sportuszodát temette alá. Nem emlegeti persze e balvezetés, hogy a Városban lett volna egy másik tökéletesen alkalmas hely ugyanilyen jó hévvízzel a Város keleti szélén, ahol valóban egy mesevárost – akár egy önálló Makovecz-város(rész)t – lehetett volna fölépíteni a belvárosi rombolás nélkül, de még inkább a belvárosi rombolás helyett.” – tette hozzá Dr Szabó László, a Magyar Kulturális Örökség alapítvány alapítója, aki anyai ágon maga is makai származású. (Valamelyest konyíthat a fürdőügyhöz Dr Szabó, hiszen a makai uszodában lett többszörös szenior országos úszóbajnok is.)

A kétórás városnézés során a Maros-partra látogatók megcsodálhatják az új buszpályaudvart, a számtalan rendezvénynek otthont adó Hagymaházat, a városi sportcsarnokot, a megújult általános iskolát. A séta fáradalmait az év elején megnyílt Hagymatikum fürdőben pihenhetik ki.

Szilágyi Emese, a helyi Tourinform-iroda munkatársa az MTI-nek elmondta: előzetes egyeztetés alapján a túrához idegenvezetés kérhető, azok számára pedig, akik önállóan szeretnék megtenni a kellemes sétát, térképpel ellátott kiadvány készült.

Arról nem szól a hír, hogy indítanak-e túrát Makón az elpusztított polgári negyedek és épületek emlékezetére, melyet ugyanez a most is hatalmon lévő rezsim tudhat bűneinek. Mélyen hallgatnak arról is, hogy hogyan tűnik el Makó polgári öröksége az avatatlan kezek között rendületlenül.

(MTI nyomán)

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor