Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
A bűnpártoló politikusoknak börtönben vagy bitón a helyük !

A kazah határőrség szinte teljes vezetését elveszítette a repülőgép-katasztrófában

Hírek 2012. dec. 26.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2012. december 26., szerda (MTI) – A kazah határőrség gyakorlatilag teljes vezetését elveszítette a keddi, 27 halálos áldozattal járó repülőgép-katasztrófában – jelentette a Rosszija 24 orosz hírtelevízió szerdán.

A Kazahsztán déli körzetében lévő Simkent város közelében lezuhant Antonov-72-es kazah katonai szállító repülőgép fedélzetén tartózkodott Turganbek Sztambekov ezredes, a határőrség megbízott parancsnoka és a fegyveres testület több magas rangú vezetője.
Nurlan Szagimbajev, a testület szóvivője megerősítette, hogy a simkenti repülőtértől 20 kilométerre bekövetkezett katasztrófában meghalt az ukrán gyártmányú repülőgép hétfős személyzete és húsz utasa. A kazah határőrség küldöttségének tagjai Simkenten keresztül üzbegisztáni tárgyalásokra utaztak volna tovább.
Turganbek Sztambekov ezredest júniusban nevezték ki a határőrség élére. Elődjét egy május végén történt súlyos gyilkossági ügy miatt menesztették. A vizsgálat szerint a Kínával szomszédos határszakaszon lévő kazah poszton az egyik határőr ölte meg 14 társát és egy vadászt. A férfit életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.
A Rosszija 24 orosz hírtelevízió tudósítása szerint az An-72-es katasztrófája idején alacsonyan volt a felhőzet, havas eső esett a térségben, és a látótávolság minimális volt. Szemtanúk elmondták, hogy a lezuhanás előtt a gép nagyon alacsonyan repült.
A katasztrófa a Tasszaj nevű kistelepülés mellett történt. A túlélésre senkinek sem volt esélye. Egy másik szemtanú elmondása szerint a lezuhanást követően repülőgép kigyulladt, és négy darabra tört. A földön mindenütt holttestek hevertek. A katasztrófát a katonai rendőrség vizsgálja. A hatóságok nem sokkal a tragédiát követően büntetőeljárást indítottak.
A Rosszija 24 televízióban megkérdezett szakemberek megbízhatónak tartják az ukrán An-72-es repülőgépeket. Ezt a típust a hetvenes években fejlesztették ki a kijevi Antonov tervezőközpontban és üzemben. A rövid távolságra készült, fegyverzetek és katonai egységek szállítására alkalmas gép különösen azokban az országokban használható jól, ahol rosszul felszerelt repülőterek működnek. Afganisztánban, Afrika számos országában és Dél-Amerikában ezért népszerűek az Antonov-72-esek.
A volt szovjet köztársaságokban gyakoriak a repülő- és helikopterbalesetek. Kazahsztánban november 29-én egy orosz gyártmányú, Mi-8 típusú helikopter zuhant le. A szerencsétlenségben nyolcan meghaltak.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor