Scroll To Top

A magyarság elnyomatásának legfőbb oka a gyáva magyar ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Hallássérültek munkába állását segítő program indult Csongrád megyében

Hírek 2013. jan. 24.

Hallássérültek munkába állását segítő program indult Csongrád megyében – tájékoztatta a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője az MTI-t.

Varga Márta elmondta, a speciálisan a hallássérültek kommunikációs sajátosságaira épülő, az álláskeresést segítő tréning programját a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) Csongrád megyei csoportja és a kormányhivatal munkaügyi központja közösen dolgozta ki és valósítja meg.
A képzés során olyan kommunikációs helyzeteket alakítanak ki, amelyek a gyakorlatban is előfordulhatnak. A csoport számára problémát jelentő kérdéseket, szituációkat tárják fel és a megoldási lehetőségeket közösen alakítják ki; ebben nagy hangsúlyt kap a vizualitás, az érthetőség. A tréner ügyel arra, hogy beszéd közben lássák a száját, és jelnyelvi tolmács is segíti a közös munkát.
A résztvevők önismereti kérdőíveket töltenek ki, szakmai segítséggel elkészítik önéletrajzukat. Beszélgetnek a sikeres álláskereséshez szükséges ismeretekről, és gyakorlatok segítségével fejlesztik önmagukat, készségeiket.
A csoport tagjai – akik a felkészítők szerint lelkesen fogtak hozzá a közös munkához – a huszonévestől az ötvenévesig terjedő korosztályba tartoznak.
A kommunikációs vezető közölte, a védett foglalkoztatók – mint például a SZEFO Zrt. vagy az ERFO Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Kft. – mellett egyre több munkáltató alkalmaz hallássérülteket. A végső célt, a fogyatékkal élők munkaerő-piaci integrációját már több támogatási forma is segíti: a rehabilitációs kártyával foglalkoztatott személy után adókedvezményt vehet igénybe a munkáltató, és hamarosan indul egy uniós támogatással zajló program újabb szakasza is, amely keretében a megváltozott munkaképességűt dolgozót alkalmazók pályázhatnak bér- és költségtámogatásra.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor