Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Európai együttműködés a dunai limes feltárására és hasznosítására

Hírek, Örökségvédelem 2013. febr. 26.

A Római Birodalmat egykor védő dunai limes objektumainak feltárása és turisztikai hasznosítása a célja annak az európai uniós projektnek, amelynek a megvalósításában a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola képviseli Magyarországot – tájékoztatta kedden az MTI-t az intézmény területfejlesztési intézetének igazgatója.

A nyolc ország – Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szerbia és Szlovákia – egy-egy felsőoktatási intézményének bevonásával megkezdett program végrehajtására egymillió euró (mintegy 300 millió forint) áll rendelkezésre – közölte Dávid Lóránt.
A gyöngyösi főiskola 100 ezer eurót költhet az általa vállalt részfeladatok megvalósítására, ez elsősorban a kutatási eredményeket összegző tanácskozások megszervezését jelenti – tette hozzá.
Mint elmondta: a dunai limes projekt legfőbb célja, hogy a Római Birodalom egyik legjellegzetesebb épített emléke méltó helyet kaphasson az UNESCO világörökség listáján. A projektgazdák meggyőződése szerint ugyanis a Duna menti limes vonal Magyarország és Európa egyik legjelentősebb építészeti örökségeként olyan értéket képvisel, amelynek fontos a megóvása, ugyanakkor az is lényeges, hogy minél szélesebb körben ismert és kedvelt turisztikai célponttá válhasson. Ennek lehetőségét teremti meg a nemzetközi projekt, amelynek keretében neves történészek, régészek és örökségvédelemmel foglalkozó szakemberek fogtak össze a bécsi egyetem vezetésével.
A Dunai Limes Brand elnevezésű projekt végrehajtásakor fel akarják tárni a területen fellelhető természeti, kulturális és épített értékeket, valamint tervet dolgoznak ki egy közös márkanév bevezetése érdekében. A jövő év nyarán befejeződő program keretében csupán megvalósítási tervek készülnek, az objektumok felújítása és hasznosítása ezt követően válik lehetségessé – mondta el Dávid Lóránt.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor