Scroll To Top
2020. Ígéret hava (Május) 30.-a - Nándor, Janka, Johanna neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A kultúra várost fejleszt.
Ami Pesten a Romkocsma,
az Szegeden a Romkultúra. (V.L.)

Szeged a halott Város

Dr Csernay László radiológus az idei Szegedért Alapítvány fődíjasa

Hírek 2013. Már. 08.

Csernay Lászó radiológus professzort ismerik el idén a Szegedért Alapítvány fődíjával, amelyet szombaton este 24. alkalommal adnak át a Szegedi Nemzeti Színházban a várost sújtó 1879-es nagy árvíz évfordulójához közeledve egy hagyományos gálaműsor keretében.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Dr Penke Botond orvosi kémikus, gyógyszerkutató, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Fritz Mihály szobrász-éremművész veheti át a gálaműsoron – tájékoztatta a civil szervezet az MTI-t.
    A fődíjas Dr Csernay Lászó Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, mivel köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.
A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, és Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. Ő lelkesítette vállalatvezető társait, valamint az akkori tanácselnököt, és ennek eredményeképp írták alá az alapítók – a városi tanács és hét gazdálkodó szervezet – 1989. július 4-én a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát.
A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Ezenfelül két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Hősök Kapuja

máj. 30.
Hősök Kapuja