Scroll To Top
2020. Nap hava (Június) 04.-e - Bulcsú, Kerény neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A szegedi "üvegzsebes" balvezetés
12 évi "tiszta" mérlege 30 milliárd forintos hiány!
(A többi veszteséget még rejti a szoci szutyok...)

Szeged a halott Város

Indulásra kész a szegedi lézerközpont építése

Hírek 2013. aug. 13.

Szeged, 2013. augusztus 14., szerda (MTI) – Sikeresen zárult a beruházás mintegy kétmilliárd forintos költségű előkészítő fázisa, startra kész a szegedi lézerközpont építése, a kivitelezés ősszel indulhat el, a kutatások 2016 elején kezdődhetnek – közölte Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A kutatóközpont épülete, amelynek kialakításakor különleges műszaki megoldásokat alkalmaznak, egyfajta jelképe lehet a innovatív szegedi gondolkodásnak – mondta a szakember az unió 44 tudományos nagyberuházásának egyikeként megvalósuló fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón.
A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor elsősorban a rendkívül szigorú rezgésvédelem, a stabil hőmérséklet és páratartalom, a tisztaterek, valamint a sugárvédelem feltételeinek kellett megfelelni. Az építkezésnél egyedülálló alapozási technológiát kell majd a kivitelezőknek alkalmazniuk, összesen 823 betoncölöp fogja tartani az épületet, amelyeket bizonyos esetekben 45 méter mélyre fúrnak majd. A cölöpök összhossza 14,4 kilométert tesz majd ki, a legnagyobb cölöp átmérője 1,8 méter lesz. A speciális alapozási munkák előreláthatólag kilenc hónapot vesznek majd igénybe.
A beruházáshoz megszerezték az összes engedélyt, a kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás már több mint egy hónapja zajlik, várhatóan ősszel kezdődhetnek meg a munkálatok. A tervek szerint az építés első szakasza 2015-re fejeződik be, a kutatás 2016 elején kezdődhet el, ezzel párhuzamosan valósul meg a beruházás második üteme.
A nagyberuházás első fázisára 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból 37 milliárd forint fordítható, a következő uniós költségvetési ciklusban pedig 24,3 milliárd forintot szánnak a tudományos fejlesztésre.
A technikai előkészítéssel párhuzamosan már elkezdődött a kutatóközpont mintegy négyszáz munkatársának toborzása is. Egy külföldön dolgozó magyar szakember személyében sikerült megtalálni az intézmény tudományos főmérnökét, hamarosan döntés születik a tudományos igazgató személyéről, szeptember-októberben pedig fölvesznek 10-15 fiatal pályakezdő kutatót is.
Lehrner Lóránt hangsúlyozta, hogy a központ létrehozásának nagyon fontos szerepe van a lézerfizika területén komoly eredményeket elérő, jelenleg külföldön dolgozó magyar szakemberek hazacsábításában.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.
Azon gondolkodom, hogy…
Azon gondolkodom, hogy…
2020 ápr. 14.

Ének Arany Jánosról

2020 ápr. 13.
Ének Arany Jánosról
Locsolóvers 2020
2020 ápr. 13.

Kalendárium