Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Programsorozat az osztrák-magyar haditengerészetről

Hírek 2014. jan. 17.

Többek között országjáró kiállítással, könyvsorozattal, honlappal, szakkonferenciával és emléktúrával emlékezik az osztrák-magyar haditengerészet első világháborús centenáriumára a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesülete (TIT HMHE) a következő négy év során.

Ettől az évtől kezdve a világ négy esztendőn keresztül emlékezik az 1. világháború centenáriumára. A magyar kormány által létrehozott Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a civil szervezetek felé is felhívást fogalmazott meg, hogy segítsék a megemlékezést a saját területükhöz tartozó programok, megemlékezések szervezésével; ehhez a TIT HMHE is számos rendezvénnyel, kezdeményezéssel csatlakozik – mondta el az egyesület elnöke centenáriumi programsorozatuk pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Balogh Tamás emlékeztetett arra, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum felkérésére az egyesület 2009 végére összeállította a császári és királyi haditengerészet történetét feldolgozó tárlatot. Ennek a legújabb kutatási eredményekkel továbbfejlesztett és számos új hajómodellel bővített változatából vándorkiállítás készül, amely a tervek szerint Szegeden mutatkozik be jövőre a Navigán, azaz a rádió-távvezérlésű hajók Európa-bajnokságán.
A szakember felidézte: a TIT HMHE a honvédelmi kormányzat felkérésére a Zoltán Gőzös Közhasznú alapítvánnyal együtt részt vett az első világháborúban szolgált Lajta monitor berendezésében és a múzeumhajón található kiállítás összeállításában.
Margitay-Becht András, a Császári és Királyi Duna-flottilla Hagyományőrző Egyesület vezetője hozzátette: a kormány tervei szerint a monitor március 15-től a Parlament mellett, a felújított Kossuth tér látogatóközpontjának közelében nyeri el állandó helyét. Az 1871-ben épített Lajta a centenáriumi rendezvények egyik helyszíneként is szolgálhat majd, ennek érdekében a TIT HMHE kész részt venni az utolsó két üres helyiség berendezésében is.
Varga István, a komáromi Monostori Erőd Hadkultúra Központ Kht. igazgatójának elmondása szerint az egykor 200 ezer fős hadsereg befogadására is alkalmas erődrendszer szintén otthont ad majd a világháborúhoz kapcsolódó programoknak, szakmai konferenciáknak. Egy EU-projekt keretében nemrég 1200 négyzetméternyi rendezvény- és kiállítási tér újult meg a Duna-bástyában, itt a TIT HMHE egy állandó kiállítást is összeállított, amely az erődrendszer a hadi és polgári hajózásban betöltött jelentőségét mutatja be.
Balogh Tamás felhívta a figyelmet az egyesület könyvkiadási tevékenységére is. A centenáriumhoz kapcsolódva folytatódik a TIT HMHE 33 kötetes hadtörténeti sorozata: 15 kézirat van előkészületben, 14 már nyomdakész, 4 munka pedig már meg is jelent.
Az egyesület honlapján (http://hajosnep.hu) rövidesen egy tematikus aloldalt is elindul, amelyen a világháború haditengerészeti eseményeit lehet majd napról napra végigkövetni, adott esetben hagyatéki, gyűjteményi tárgyak bemutatásával – közölte.
A TIT HMHE részt vesz egy haditengerészeti emléktúra megszervezésében, amely ősszel Trieszttől Cattaróig, azaz a mai Kotorig követi végig a monarchia haditengerészeti vonatkozású helyszíneit. Emellett folytatódik az az együttműködés is a Magyar Búvár Szakszövetséggel, amely az Adrián elsüllyedt osztrák-magyar hajóroncsok feltárására irányul.
Gigler László, az egyesület tagja a sajtótájékoztatón mutatta be az 1:100 méretarányú Szent István-csatahajó modelljét, amely 6000 munkaóra után jelenleg 80 százalékos készültségi állapotban van. Az óriási, horganyból és rézből készült modellen a következő két esztendőben elkészül a fedélzet faborítása és a kötélzet, majd a hajó festése. Gigler László munkáját a Szent István elsüllyedésére tervezett, 2018-as centenárium kiállítás részeként mutathatják be.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor