Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Oltalom alatt a szentesi paprika

Hírek 2014. febr. 23.

Az Európai Bizottság döntése alapján oltalom alatt álló földrajzi védettséget kapott a szentesi paprika. Ezt a fajta eredetvédettséget csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek előállítása vagy feldolgozása szorosan kötődik egy térséghez.

A termelők összefogásának köszönhetően a hazai és a nemzetközi piacon is egyre elismertebb lett a szentesi paprika, amelynek elnevezését azonban sokan jogosulatlanul használták. „Azt a szóösszetételt, hogy szentesi paprika, Magyarországon ettől a pillanattól kezdve csak azok a termelők használhatják, akik regisztrálva vannak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által megadott szigorú követelmények szerint” – mondta Ledó Ferenc, a Dél-alföldi Kertészetek Szövetkezetének ügyvezető igazgatója.

A szentesi kistérségben mintegy 1200 termelő használhatja majd az eredetvédettséget. „Ez a legnagyobb magyarországi paprikatermesztő körzet elismerése, és azé a minőségi munkáé, ami itt folyik – fogalmazott Zentai Ákos, az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti igazgatója. – Sokan ebből élnek a környéken, sok egzisztencia függ ettől, és nem mindegy, hogy valaki ezzel a termékvédjeggyel él vagy visszaél vele.”

A Dél-Alföldnek ezen a részén minden adva van a hatékony és minőségi termeléshez. „Kiemelkedő a szentesi és a dél-alföldi térségben a napsütéses órák száma, ezáltal kimagasló íz, zamat és vitaminanyag tud kialakulni a termékekben. Van egy kertkultúra, amely az 1800-as évekből ered, amikor bolgár kertészek érkeztek a környékre, és van egy stabil munkaerőbázis, amely ezt a tevékenységet el tudja végezni” – magyarázta Bakó Dániel, a Bakó Kertészeti Kft. ügyvezető igazgatója.

A szentesi paprikának ma már 95 százalékát modern, termálvízzel fűtött fóliasátrakban termelik. Évente mintegy 20 ezer tonna termék kerül a hazai és nemzetközi piacokra.

forrás: MNO

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor