Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését

Hírek 2014. márc. 06.

Csongrád megyében is támogatják a közétkeztetés megújítását célzó Mintamenza program terjedését – közölte B. Nagy László kormánymegbízott .

  A jó minőségű, lehetőleg helyi alapanyagok közétkeztetésben történő felhasználását célzó program 2010-ben indult Békés megyében, majd vált országossá – mondta a politikus a kezdeményezést népszerűsítő konferencia szünetében rendezett sajtótájékoztatón.
Az alulról jövő kezdeményezés kapcsolatot teremt a helyi termelők és a fogyasztók között, terjedését azonban – különösen a nagy települések esetében – nehezítik a közbeszerzési előírások – közölte a kormánymegbízott, hozzátéve: ezek megváltoztatása a választások után történhet meg.
Zoltai Anna, a Nemzeti Élelemszerlánc-biztonsági Hivatal vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője elmondta, jelenleg az országban tízezer helyszínen zajlik közétkeztetés, ezek kevesebb mint fele főzőkonyha.
Az elmúlt 15-20 évben a közétkeztetésben kialakult árverseny miatt a szolgáltatók a költségek minimalizálására törekednek, ez minden mást maga mögé utasított. Ma már nemcsak a nyersanyag, hanem a készétel is gyakran több tíz kilométert utazik – tette hozzá a szakember.
A hivatal a múlt év elején indította el érzékszervi vizsgálati programját. A 270 vizsgálat tapasztalatai szerint minél közelebb van a főzés helyszíne a fogyasztáshoz, annál jobbak az eredmények – közölte az osztályvezető.
Prohászka Béla, a Mintamenza program szakmai vezetője elmondta, jelenleg naponta 2,1 millió ember vesz részt a közétkeztetésben. A programhoz eddig 250 település csatlakozott, ami mintegy 700 ezer fogyasztót jelent.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor