Scroll To Top

„Az a nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját síremlékét készíti és vesztesége az emberiségnek.”
Ipolyi Arnold

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Vince-napi vesszővágás

Hungarikumok 2013. jan. 09.

Termésjóslás a levágott vesszőből

Január 19-én vincevessző – vágás, új borrendtagok avatása, élő népzenével kísért borkóstolás és borbemutató várja az év első programján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóit.

A főbejáratnál forralt borral, teával kínáljuk az érkezőket, akik a Vince-napi vesszővágás alkalmából a Feszty-körkép megtekintésére is feljogosító, 50%-os kedvezményes belépőt válthatnak (a Feszty Csomag 2200 Ft helyett 1100 Ft-ba kerül). A megjelenő borrendek vezetésével zenés felvonulás indul a skanzen Szegedi tanyájához, ahol megtörténik a vesszővágás és a termésjóslás. Az Árpád-emlékmű előtt idén is új borrendi tagokat avat a Szent Vince Borrend. A jelölteket az avatás előtt különböző játékos próbatételeknek vetik alá, ahol számot kell adniuk alkalmasságukról, a bor és a szőlő alapos ismeretéről. Végül a Feszty-körkép épületében kerül sor a hegyközségek borkóstolással egybekötött borbemutatójára, ahol az érdeklődő borbarátok szomjúságuk mellett zsíros kenyérrel az étvágyukat is csillapíthatják.

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Az Emlékparkban a „vincevessző” levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre.

Akció! Január 19-én, a Vince-napi vesszővágáson látogatóink 50% kedvezménnyel vehetik igénybe a Feszty Csomag által kínált szolgáltatásokat. A Feszty-körkép és a a Rotunda (Körépület) kiállításai (kivéve: Panoptikum) 2200 Ft helyett 1100 Ft-ért tekinthetőek meg. A szolgáltatásokról, árainkról bővebben itt olvashat.

Vince-napi vesszővágás

2013. január 19., szombat 12.00-16.00

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Program:

11.30 Gyülekezés, vendégvárás forralt borral és teával a főbejáratnál

12.00 Déli harangszó

12.05 Köszöntők, rövid előadás a Vince-napi hagyományokról (Kertész Péter igazgató,Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend vezetője, Törőcsik István ceremóniamester)

12.30 Zenés felvonulás a skanzen Szegedi tanyájához

12.45 Vincevessző-vágás, termésjóslás (Kalmár István hegybíró)

13.00 Új borrendi tagok avatása az Árpád-emlékmű előtt

14.00 Hegyközségek borkóstolóval, élő népzenével kísért borbemutatója

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor