Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Tájházak napja Pest megyében

Hungarikumok 2013. ápr. 26.

Hímzéstanítással, helyben sütött görhennyel, erdőgazdálkodási bemutatóval és fafűrészelő versennyel csábítják a vendégeket Pest megyében az először megrendezendő tájházak napján szombaton.

 A Magyarországi Tájházak Szövetsége által életre hívott országos rendezvény április 24-hez, a népi kultúrában kiemelkedő szerepet játszó Szent György napjához, így az állatok kihajtásának és a tavaszi újjáéledésnek időszakához kapcsolódva ünnepeli a tájházakat.
A szervezők a rendezvénnyel szeretnék fókuszba állítani az egykori falusi, tanyasi életmódot fölidéző, bemutató gyűjteményeket és mindazt, ami a hagyományos tudásból ma is hasznosítható. Az esemény alkalmat kínál arra is, hogy ráirányítsák a közönség és a döntéshozók figyelmét a népi műemlékek és gyűjtemények sérülékenységére, múlandóságára.
A Pest megyei Szadán a tájház bemutatása mellett – amelyben az állandó kiállításon kívül Gönyey Sándor szadai fotói is láthatók – kovácsműhellyel, játék- és daltanítással, kézműves foglalkozásokkal, köztük a híres szadai fehér hímzés tanításával hívogatják a vendégeket, de kínálnak vason sült szadai lángost és helyben sütött görhenyt is.
  Budakeszin a helyi erdőgazdálkodás történetével és az erdészek munkájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de fafűrészelő verseny és fafelismerési vetélkedő is várja a látogatókat a gyermekfoglalkozások mellett, a rendezvény ideje alatt folyamatos tárlatvezetést kínálnak.
A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény a település 18. századi első sváb telepeseitől egészen napjainkig kalauzolja végig a látogatókat a falu néprajzi hagyományain és történetén, megismertetve őket a falu életére jellemző muzeális eszközökkel, régi okiratokkal, fényképekkel, a falusi gazdálkodás régi szerszámaival, borászati eszközeivel és a falu vallási életének relikviáival.
 Zsámbékon a Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház munkatársai nem mindennapi sétára hívják a vendégeket. Az invitáló maga Melchior Keller, a lakóház 18. századi jómódú ura lesz, aki díszes öltözékében nemcsak fogadja a látogatókat, de különleges idegenvezetésén többek között korabeli világítóeszközöket mutat be a lámpamúzeumban, megidézve a barokk világát. A műemléki sétához délután népviseletbe öltözött táncosok is csatlakoznak. A kétezres lélekszámú Pándon a tárlatvezetések mellett helytörténeti kvízzel készülnek az ünnepre.
A vidékjáró tematikus napokhoz kapcsolódó országos és határokon átnyúló kezdeményezés központi megnyitója a Bács-Kiskun megyei Dunaszentbenedeken lesz szombat délelőtt.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor