Scroll To Top

„Most jer : bölcs eleink hamvait tiszteljed,
Virágot szórj rájuk! - Tettüket kövessed !” (Vedres István)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A Breszti Erőd (3.) német ostroma

E napon, Nap hava 22.-én kezdődött 1941-ben a Breszti Erőd német ostroma.

Az erődöt a cári kormányzat építtette 1833–1838 között Karl Opperman tervei alapján. Az erőd építése miatt a városnak is arrébb kellett költöznie mai helyére. A századfordulón modernizálták.

A Breszti Erőd Kholmszki kapuja – Kholmszkije Varóta (Ворота Брестской крепости)

Az első világháború során 1915 augusztus 13.-án foglalták el a németek. 1918 március 3.-án itt írták alá a Központi Hatalmak és Szovjet-Oroszország a Breszt-Litovszki Békét.

A lengyel–szovjet háború során kétszer is gazdát cserélt, majd a rigai szerződéssel (1921) Lengyelországhoz került. 1930-ban a lengyel választások után számos ellenzéki politikust börtönöztek be az erődben. 1939 szeptemberében a lengyel helyőrség Konstanty Plisowski és Franciszek Kleeberg vezetésével 2 napig védte a Heinz Guderian vezetésével támadó németek ellen, akik a Molotov–Ribbentrop-paktum értelmében szeptember 22.-én átadták az erődöt a Szovjetuniónak.

Breszt – kapu a déli bástyafalon

A Szovjetunió elleni támadás során az előrenyomuló német csapatok az első napon (1941. június 22.) körülzárták az erődben levő határőröket. Az erődöt egy héten belül bevették, de a katakombákban csaknem egy hónapon át (július 20.-áig) kitartottak a túlerőben levő támadók ellen, akik csak rendkívül heves harc és nagy áldozatok árán tudták bevenni az erődöt. A védők közül csak néhányan maradtak életben. 1965 május 8.-án az erőd megkapta a hősi címet (крепость-герой), egyetlen erődként a hős városok közül és egyben a Lenin-rendet is. 
1971 szeptember 25.-ére készült el az emlékműkomplexum.

Öröktűz a Breszti Citadellában

Ajánlott film :

A breszti erőd – Bresztszkaja kréposzty (2010)

A film a Breszti Erőd védelmét mutatja be, amit 1941 június 22.-én támadott meg a német hadsereg. Kemény ellenállásba ütközve foglalták el, amíg a védők a szomjúsággal is küzdve védelmezték a családjaikat.
A filmet egy öregember meséli el, aki részt vett a harcokban gyermekként.
Bjelorusz, orosz háborús, történelmi, dráma (138 perc)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje