Scroll To Top
2020. Nap hava (Június) 03.-a - Klotild, Cecília, Károly neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás!
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség!
Érdemes volna a bűnpártoló Európának végre a jog talajára lépni!

Szeged a halott Város

Új, angol nyelvű történettudományi folyóirat a magyar történelemről

Jó hírek 2013. feb. 26.

Új, angol nyelvű történettudományi folyóiratot indított a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete (MTA BTK TTI). A The Hungarian Historical Review az egyetlen olyan folyóirat, amely kifejezetten magyar történelemmel foglalkozik angol nyelven – közölte Fodor Pál, az MTA BTK TTI főigazgatója a periodika bemutatóján kedden Budapesten.

A főigazgató, aki egyben a folyóirat főszerkesztője, kiemelte: a lehetőségek függvényében kitartó munkával saját angol nyelvű publikációs rendszert kell felépíteni. Ennek első és legfontosabb lépése egy angol nyelvű hazai folyóirat elindítása.
Fodor Pál az MTI érdeklődésére elmondta: fél év alatt sikerült megvalósítaniuk a folyóiratot, amelynek szerzői között – a Történettudományi Intézeten kívül – a legfontosabb magyar egyetemek tanárai is megtalálhatók. A folyóirat szerkesztőbizottságának és tanácsadó testületének nemzetközileg is elismert tagjai Európa és az Egyesült Államok legrangosabb egyetemeit és kutatóintézeteit képviselik. A megjelenéshez az anyagi forrásokat az MTA biztosította.
Távlati céljaik között említette, hogy angol nyelvű könyvsorozatot is indítanának, amelyet a nemzetközi piacra szeretnének bevezetni. Ebben “főleg olyan témájú könyveket kell közölni, amelyek szakszerűen és határozottan képviselik történelmünk magyar értelmezését” – jegyezte meg.
Pók Attila, az MTA BTK TTI főigazgató-helyettese rámutatott: a folyóirattal együtt egy honlapot is indítottak, a http://www.hunghist.org címen megtalálhatók a cikkek. Megemlítette, hogy szakterületeiket “közép-európai beágyazással” is igyekeznek művelni.
A folyóirat célja, hogy olyan témákkal is foglalkozzon, amelyek a környező országok történetírásában is fontosak, egyúttal lehetőséget nyújt a szomszédos országokban magyar témával foglalkozó kutatók és a hazai történészek közötti dialógusra is. A lap olyan magyar és nemzetközi kutatásoknak biztosít fórumot, amelyek érthetőbbé teszik a magyar és közép-európai történelem mélyebb összefüggéseit. A folyóirat másik fontos célja, hogy a hazai történetírás intenzívebben vegyen részt a nemzetközi történetírásban zajló párbeszédekben. A kiadvány emellett történettudományi vitáknak is teret ad.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.
Azon gondolkodom, hogy…
Azon gondolkodom, hogy…
2020 ápr. 14.

Ének Arany Jánosról

2020 ápr. 13.
Ének Arany Jánosról
Locsolóvers 2020
2020 ápr. 13.