Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális (törvénytelen) bevándorlás támogatása bűnrészesség !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának végre a jog talajára lépni !

Borisz Paszternák szülinapján

Kalendárium, Szülinap(ok) 2020. febr. 10.

Borisz Leonyidovics Paszternák (Бори́с Леони́дович Пастерна́к) Nobel-díjas (1958) kommunista szovjet zsidó költő, esszéíró, műfordító, író Moszkvában született 1890 február 10.-én és Peregyelkinoban húnyt el, 1960 május 30.-án. 

Paszternák 1908 táján.

Leonyid Paszternak zsidó festőművész és Roza Kaufman zsidó zongoraművésznő fia.

Borisz paszternák, apja Leonyid festményén

A család azzal kérkedett, hogy Izsák Abrabánel, a hírhedett portugál zsidó kincstárnok leszármazottja.

Paszternák kommunista zsidó elvtársai között Eizensteinnnel meg Majakovszkijjal…

A kommunista népirtás nagy költője Majakovszkij avantgardista folyóiratának, a LEF-nek munkatársa lett. Az októberi kommunista forradalmat tisztítótűznek nevezte.

Később elfordult a kenyéradó kommunista köreitől és az 1948 és 1955 között írt nagyregényében, a Zsivágó doktorban (До́ктор Жива́го) markáns kritikát fogalmazott meg. Az 1903 és 1929 közé eső korszak, továbbá a háborús évek orosz történelmének átfogó képét rajzolta meg. 

Doktor feltrinelli.jpg
Felltrinelli orosz kiadásában

Az olasz kiadó, Giangiacomo Feltrinelli sürgetésére 1957-ben kicsempészte e regényét a Szovjetunióból Milánóba, így az meg is jelent Olaszországban majd több nyugati államban.

1957 enyészet havában (novemberében) jelent meg az olsz változat Felltrinelli kiadásában

Regénye – amely 1958–59-ben 26 hétig vezette a New York Times olvasottságát – 1988-ig nem is jelenhetett meg kommunista hazájában.

Boris Pasternak 1969.jpg
Borisz Paszternák 1959-ben

1958-ban neki ítélték a Nobel-díjat. Nem csak szokványos kiadók, de maga a CIA is tömegével nyomtatta e könyvet a szovjet rendszer megbuktatására. A Szovjetunióban az őt éltető rendszer elárulásáért politikai kampány indult ellene. Művét szemétnek, őt magát méltán árulónak minősítették. Belső emigránsnak nevezték. Válaszút elé állították: vagy lemond a díjról, vagy száműzik hazájából. 

Paszternák Peregyelkinóban 1959-ben

A Szovjetunióban maradhatásáért gerinctelenül visszautasította az irodalmi Nobel-díjat is, majd addig emésztette magát, hogy hamarosan meg is halt… állítólag tüdőrákban…

Leghíresebb műve végül David Lean filmváltozatában Doktor Zsivágó címen lett világhírű 1965-ben. De ezt Ő már nem érhette meg…

Paszternák-múzeum Peregyelkinóban
Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje