Scroll To Top

A szegedi értelmiség már nem létezik!
Elnyelte a közrettegés! ... meg a köz-közöny...
Értelmiségiek elszigetelten éldegélnek ugyan,
de nem alkotnak már semmiféle közösséget...
Ha írni sem mernek, hát nekik szól ez a lap!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Zéró tolerancia a madarak illegális pusztítása ellen Európában és Észak-Afrikában

Környezetvédelem 2013. jún. 12.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is részt vett a múlt hét során a vonuló állatfajok védelméről szóló Bonni Egyezmény és az európai, vadon élő élővilág és a természetes élőhelyek védelméről szóló Berni Egyezmény közös rendezvénysorozatán, aminek fő témája a madarak ellen elkövetett illegális cselekmények visszaszorítása volt.

A „madárvédelmi hét” megrendezésére Tuniszban került sor 2013. május 27-30. között, ami három rendezvényt hozott össze, a mérgezésellenes nemzetközi munkacsoport ülését, a madarak illegális pusztításával foglalkozó második konferenciát és a berni egyezmény madárvédelmi szakértői csoportjának ülését.

A mérgezésellenes munkacsoport részletesen megtárgyalta az illegális mérgezés egyes területeinek problémáit és megoldási lehetőségeit – beleértve a mezőgazdaságban használt különböző peszticidek, az ólom és a mérgezett csalétkek ügyét – amelyek a bonni egyezmény konferenciája elé kerülő ajánlást és részletes akcióterv alapjait jelentik. A madarak illegális pusztításával foglalkozó konferencia felmérte az elmúlt két évben történt előrelépést és megalapozta egy akcióterv elkészítését.

A két eseményen bemutattuk a magyarországi helyzetet és az ezzel kapcsolatban tett lépéseinket, amely jelentős nemzetközi érdeklődést hozott. Bemutatásra kerültek az MME által koordinált HELICON LIFE+ projekt eredményei és tervei. A konferencia lehetőséget adott arra, hogy törekvéseinket más országok tapasztalataival összevessük, és azokra építve fejlesszük tevékenységünket. A hazai problémák mellett a nemzetközi előrelépés különösen fontos számunkra a madaraink vonulási útvonalán található országokban (pl. Ciprus, Libanon, Egyiptom) tapasztalható problémák: illegális lelövés, csapdázás és sok egyéb pusztítási forma miatt. Célunk, hogy lehetőségeink szerint támogassuk az ezekben az országokban folyó munkát, hozzájáruljunk az elkészülő akciótervek megvalósításához és ezen keresztül segítsük, hogy az egész térségben érvényesüljön a zéró tolerancia a madarak illegális pusztítása ellen. A konferencia javaslatot tett arra, hogy a Berni Egyezmény és az Afrikai-Eurázsiai Vándorló Vízimadarak Védelméről szóló Egyezmény is indítson vizsgálatot a mediterrán térségben folyó tömeges, illegális madárpusztítás miatt.

Schmidt András a VM képviseletében tartotta meg az MME és a VM közös beszámolóját a ragadozómadarak magyarországi illegális pusztításáról és a HELICON LIFE+ projektről

A rendezvény során Tunézia aláírta a bonni egyezmény vonuló ragadozómadarakra vonatkozó megállapodását és így elkötelezte magát a hatékonyabb fellépés mellett. A rendezvénysorozat utolsó napján a berni egyezmény madártani szakértői csoportjának értekezletére került sor, ahol a Budapesten a 2011. évi EU-elnökség alatt többek között a madarak áramütésének és vezetéknek ütközésével foglakozó Budapest deklaráció előrehaladásának értékelésére is sor került.

A rendezvénysorozat résztvevői megerősítették a madarak illegális pusztításával szemben meghirdetett zéró toleranciát és a hatékonyabb gyakorlati intézkedések megtétele érdekében kívántak együttesen fellépni.

Forrás:
http://www.mme.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2146

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor