Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

George Orwell

Ma 110 esztendeje született George Orwell (születése szerint, eredeti nevén: Eric Arthur Blair) (Motihari, India, 1903. június 25. – London,1950. január 21.) angol író, újságíró

George Orwell

Édesapja az indiai Polgári Szolgálat tisztviselője volt. Blair 1911-ben édesanyjával és nővérével Angliába költözött, hogy tanulmányait ott kezdhesse meg. A hírneves Eton kollégiumban végezte tanulmányait. Első írásai már az iskolai lapban megjelentek.

Orwell baloldali nézeteit a spanyol polgárháború kitörése csak megerősítette. Végül feleszmélt miután az NKVD irányítása alatt álló kommunisták (egyebek között Gerő Ernő – mozgalmi nevén Pedró) több harcostársát megölték, de sokkal inkább halálrakínozták. Olthatatlan ellenszenv és bizalmatlanság támadt benne a kommunistákkal és a sztálinista Szovjetunióval szemben. Szinte élete végéig rettegett attól, hogy Trockijhoz hasonlóan egy szovjet merénylet áldozatává válik. Spanyolországból feleségével Franciaországba menekült. 1938-ban jelent meg a spanyol és katalán élményeiből táplálkozó Hódolat Katalóniának című könyve.

1943-44-ben írta meg a Szovjetunió és a kommunista ál-egyenlőség-eszmény maró bírálatú meséjét, az Állatfarmot, amely a világháború idején – mivel a Szovjetunió Nagy-Britannia szövetségese volt – nem jelenhetett meg.
Animal Farm – rádiójáték


„Tündértörténet”

Felesége halála után a szkót Belső-Hebridákon, Jura szigetén (szkótul: dzsúra, angolul: dzsuörö-ként ejtendő) telepedett le.

Highland Cattle near the Sound of Islay
Állatfarm Jura szigetén – S(z)kóci bocik a szomszédos Islay szigetét bámulják…

Jura – Isle of Jura Scotland in the Scottish Inner Hebrides (www.jurainfo.com/)

Itt írta meg híres regényét, az 1984-et, amelyben egy civilizációt leigázó, fokozatosan bürokratizálódó, végletesen totalitárius rendszer képét vetítette elő. Ez a könyv leginkább a terror-rendszerek (így az azóta már megbukott Szovjetunió, a központosodó Európai Unió és a minden szinten ellenőrzött világ jövőjének) kritikájául fogható föl. A könyvet 1949-ben adták ki.

Orwell alig néhány hónappal élte túl politikai (filokomcsi) okokból elhallgatott műve megjelenését: 1950január 21-én halt meg tüdőbajban.

Fontosabb művei
1984
Állatfarm


George Orwell aláírása

Ajánlott olvasmányok: George Orwell művei

Spira Veronika: Állatmese a baloldali totalitarizmusról (Orwell: Állatfarm)

Egy egészséges – a kommunizmus rémálmából már fölébredt – magyar országban Orwell: Állatfarmja már régen tananyag és ajánlott olvasmány lenne…

Sz. L.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor