Scroll To Top

„Az a nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját síremlékét készíti és vesztesége az emberiségnek.”
Ipolyi Arnold

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Óriási fapusztulást okoztak a téli esők és viharok Nagy-Britanniában

Óriási fapusztulást okoztak a téli esők és viharok Nagy-Britanniában – mutatta ki a felmérés, mely szerint az utóbbi húsz év legnagyobb faveszteségét szenvedték el az ország erdői.

A brit történelmi és természeti örökség megóvásáért felelős National Trust kutatása szerint a rendkívüli téli időjárás miatt egyes helyeken fák százai, köztük értékes és ritka veterán fák is odavesztek – tudósított a BBC hírportálja.
A 25 ezer hektárnyi, angliai, walesi és észak-írországi erdő gondnokságát ellátó szervezet területei több mint felét mérte fel. A legtöbb fa a hosszan tartó esők miatt erősen felázott talaj és a tíz-tizenöt téli vihar miatt dőlt ki.
Matthew Oates, a National Trust munkatársa elmondta: ősöreg bükkök, tölgyek, kőrisfák vesztek oda, köztük a Hatfield-erdőben álló fekete diófa, Essex legnagyobb fája is. A devoni Killerton-birtokon több mint ötszáz fát döntöttek ki a viharok, köztük volt a tájképet meghatározó húsz fa is.
A wiltshire-i Stourheadben veszett oda az a pompás, hatalmas tölgy, melyet 200-250 éve ültetett a kertet tervező korabeli birtokos – mesélte Alan Power, a gazdaság főkertésze.
A hatalmas veszteségeknek azonban lehet néhány pozitív következménye. “A halott fa, ahogy mi nevezzük, sok fajnak: bogaraknak, legyeknek, gombáknak nyújt csodálatos élőhelyet. Ha egy nagy fa kidől, és ott marad az erdőben, annak a környező élővilág jó negyedszázadon át látja hasznát” – magyarázta Oates.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor