Scroll To Top

A magyarság elnyomatásának legfőbb oka a gyáva magyar ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Tápai Antal Pöndörhálóvető szobra

Tápai-szobor – Kiss István, olvasói levél

dr. Szabó László részére

Tisztelt Szabó Úr!

Ha jól tudom Ön vetette fel nemrég Tápai Antal Pöndörhálóvető szobra felállítása ügyét.
Gondolom, örömére szolgál, hogy hétfőn, tömörkényis osztálytalálkozónkon Szekszárdon élő és dolgozó Farkas Pál barátunk kijelentette, hogy ő tovább nem vár senkire és nekiáll újra mintázni a szobrot. Korábbi találkozóinkon ugyanis már téma volt ez az ügy, de a többi szobrász nem jutott még el az elhatározásig. Én csak azt tudtam megígérni, hogy igyekszem megnyerni mindenkit, akit csak lehet a szobor felállítása ügyének. Nem tudom, Pali barátom mikorra készül el a munkával, kötelezettség nélkül sem mert mondani határidőt. Azt gondolom azonban, hogy nem lehet elég korán elkezdeni sem a gondolkodást a szobor méltó helyéről, sem az öntés és a felállítás költségének előteremtésében bármit is tenni tudók meggyőzését arról, hogy a szobor felállítása a város becsületbeli adóssága.

Üdvözlettel

Kiss István építész

2011-03-03

Természetesen a Hállóvető kezdeményezéseket rendre elkaszálta a Város-ellenes balvezetés az utóbbi évtizedben.

A Hállóvető szobrának nagyobb, mint embernagyságú változatának hellye a szegedi partfal egy kiugró szögletén lenne. Így Városunk egy vonzó és méltó jelképévé lehetne a Hállóvetőnk végre. Mivel az Öreg híd lába környéke hagyományosan is a halpiac volt, így annak környékén, a Hal téren, valamint a tiszai mellvéden lenne hellye a Hállóhúzók és halszobrok társaságában…

Bővebben itt: Hállóvető – Szögedi halak és hallevek – Hallénapok

Az őszintébbnek tűnő „rossznyelvek” szerint pedig Tápai Antal nem volt a komcsik kegyeltje. Ezért is kellett annyit költöznie… és ezen kényszerköltözködések alkalmával sérültek-semmisültek meg a szobrai, melyek többnyire törékeny gipszbe öntve várták szebb jövőjüket… (Dr. Sz. L.)

Hellyesírás:

Ahogyan a “helly” kettőzött “ly” Szegeden, úgy a “hálló” is kettő “l”…
A Hállóvető természetössen kettőzött “l” a szögediek ajkán. Holmi “akadémikus” aszfaltbetyároktól nem hagyhatjuk saját hellyesírásunkat megtiportatni. A szögedi “Hállóvető” tehát véletlenül sem “háló”-kat, azaz “alvó”-kat dobál, hanem csakis halászszörszámot, vagyis “hálló”-t vet, hajít.
(Aki nem hiszi járjon utánna! Pl.: Bálint Sándor: Szegedi szótárában…)
Dr Sz L.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

Szerkesztőségünk természetesen az olvasói levelekkel való egyetértés, vagy egyet nem értés jogát mindenkoron fönntartja.

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje