Scroll To Top

„Szeged olyan remekül meg van építve…
Az építészeknek csak igazodniuk kellene az adottságokhoz!”
Ördögh László (építész)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Székelyek menete – Több magyarországi településen tartanak szimpátiatüntetést

Piros-fehér-zöld hírek 2013. okt. 25.

Péntek estig további magyarországi településeken döntöttek úgy, hogy a Székelyek nagy menetelésével egy időben, vasárnap szimpátiatüntetést tartanak.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére a két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 55 kilométeren százezres menetoszlop hívja majd fel a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld igényére. A székelyföldi autonómiáért számos kontinensen, a világ több mint húsz városában tartanak szimpátiatüntetést. Magyarországról is utaznak a székelyek menetére. A résztvevők szombaton indulnak Budapestről autókkal Csíksomlyóba, vasárnap pedig a helyiekkel együtt vesznek részt a programokon és istentiszteleten.
Vasárnap Budapesten és több más településen is tartanak szimpátiatüntetést. László Lajos, a Székelyföldért Társaság (SZT) titkára csütörtökön elmondta, hogy a budapesti Hősök terén lesz a gyülekező vasárnap délelőtt 10 és 11 óra között. Onnan vonulnak át a román nagykövetséghez, ahol 12 órakor kezdődik a rendezvény, összehangolva a háromszéki demonstrációval.
Budafok-Tétény önkormányzatának kezdeményezésére további 11 magyarországi önkormányzat is csatlakozott a székelyföldi meneteléshez – tájékoztatta közleményben a XXII. kerületi polgármesteri kabinet sajtófőnöke péntek délután az MTI-t. Budapestet Csomós Miklós főpolgármester-helyettes képviseli az eseményen.
Az MTI tudósítóinak körképe szerint országszerte számos településen döntöttek úgy, hogy szimpátiatüntetéssel támogatják a demonstrációt. A már korábban csatlakozó Szolnok, Debrecen, Keszthely és Sárospatak mellett Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen, Tokajban, Szombathelyen, Gyöngyösön, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is felvonulással fejezik ki szolidaritásukat a székelyföldiek autonómiatörekvése mellett demonstrálók.
Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága múlt heti, egyhangúlag elfogadott állásfoglalásában támogatta a vasárnapi demonstrációt.
A közmédia többször, több műsorban is foglalkozik a Székelyföld területi autonómiájának megvalósításáért indított demonstrációval. A Székelyek nagy menetelését a Dunán és a Kossuth Rádióban is élőben közvetítik – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája korábban az MTI-t.
A menetelést az MTVA az eseményt megnyitó egyik ökumenikus istentisztelettel együtt élőben közvetíti. A műsorban megszólalnak az erdélyi magyarság politikai vezetői, illetve közéleti szereplők is.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor