Scroll To Top

A szegedi értelmiség már nem létezik!
Elnyelte a közrettegés! ... meg a köz-közöny...
Értelmiségiek elszigetelten éldegélnek ugyan,
de nem alkotnak már semmiféle közösséget...
Ha írni sem mernek, hát nekik szól ez a lap!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Vizilabda-diadal – a mikulástól (1956)

Ma 57 esztendeje esett a vizilabda történetében a legvéresebb eset.

1956-ban a mikulás megörvendeztette a megalázott magyarokat. Vörös köpönyegében nem édességet, de véres vízben fényes győzelmet – és némi elégtételt – hozott Magyarországnak.

“Ez a legjobb el nem mondott történet.” (Quentin Tarantino)

A melbourne-i vérfürdő a vízilabda történetének leghíresebb összecsapása. Magyarország és a Szovjetunió vívott véres viadalt a Melbourne-i Olimpián, éppen egy hónappal az 1956-os forradalom leverését követően. A csapatok és a szurkolók közötti feszültséget a szovjetek által levert magyar szabadságharc nyomán elszabaduló indulatok élezték mind a medencében, mind a nézőtéren.

A magyar olimpiai vízilabda-válogatott tagjai: Bolvári Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, a szögedi Szívós István és a csapat legifjabb tagja, Zádor Ervin.

Zádor Ervin a “Melbourne-i vérfürdő“-ből kilépve.

A találkozót a tomboló tömeg indulatai miatt nem lehetett befejezni, a mérkőzést nem egészen egy perccel a hivatalos befejezés előtt magyar győzelemmel lefújta a bíró. A szovjet játékosokat rendőrök menekítették ki az uszodából, a tömeg pedig a magyarokat ünnepelte. Diadalmasan 4:0-ra győztünk. Az véres diadal híre Zádor Ervin véres fényképével bejárta a világsajtót.

Bár az emlékezet ezt a találkozót őrzi az olümpia “döntő”-jeként, a valódi elsőség kérdése nem itt, hanem a következő napon dőlt el. A magyar csapat a jugoszlávokat verte meg 2-1-re december 7-én az utolsó mérkőzésen. A magyar csapat 20:3-as gólaránnyal, valamennyi mérkőzését megnyerve állt fel a dobogóra.

Vízilabda az 1956. évi nyári olimpiai játékokon < Katt ide!

Az aranyérem átvétele után Zádor és a fél csapat úgy döntött, hogy nem tér haza Magyarországra.

Zádor Ervin 11 éves korában (1945-ben) a bátyja nyomdokain haladva kezdett úszni. Ígéretes mellúszónak számított, amikor 15 évesen (1949-ben) motorkerékpár-balesetet szenvedett, és a térde már nem bírta a terhelést. A vízilabdára váltott. A Hajógyárnál Szittya Károly volt az edzője, akit apjaként tisztelt. A margitszigeti uszodában, az olimpiai bajnokok márványtábláját csodálva határozta el, hogy addig küzd, míg az ő nevét is föl nem vésik a nagy elődök mellé. A kiválóan úszó, nagyszerű testi adottságokkal rendelkező, remekül lövő játékos az 1954-es budapesti főiskolai világbajnokság sikere nyomán, húszévesen került be a válogatottba.
1956. december 5-én résztvevője volt a melbourne-i vérfürdő néven híressé vált összecsapásnak. Az őt megütő szovjet játékossal, Valentyin Prokopovval soha többé nem találkozott. 2004-ben a két csapat még élő tagjai találkoztak (ez a filmen is fölbukkan), de oda már Prokopov betegsége miatt nem jutott el. Mit is mondott Zádor Ervin, az igazi emberi nagyság az ádáz ellenfeléről: „Megbocsátottam a pofont. Mi nem utáltuk őt és a csapatát. Amit a szovjetek tettek az országgal, nem ők tették…” Zádor Ervin idei halálával azonban ez a magyarosan megbocsájtó találkozó már a földön nem jöhet el…

Zádor Ervin 1956 után az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, Lindenben kisiskolás korú úszók nevelésével foglalkozott a Ripon Aquatics sportegyesületben.

Leghíresebb tanítványa a világ máig leghíresebb úszója, Mark Spitz, pályafutásának csúcsán 1972-ben a Müncheni olimpián 7 aranyérmet nyert. (Teljesítménye a mai doppingkohókkal össze nem vethető!) A szabadság vihara (Freedom’s fury) film narrátora is a hálás tanítvány, Mark Spitz lett.

A filmet a magyarokért rajongó Lucy Liu támogatta és pénzelte az 56-os forradalom 50. évfordulóján.

A bájos Lucy Liu (kínai, talán titkon hun vér) a magyarok rajongója, a magyar szabadság támogatója sajnos méltó fogadtatást a filmjéért (2006-ban) Pesten nem kapott. Örök hálánkkal még tartozunk Neki!

Quentin Tarantino is csatlakozott a dokumentum film támogatásához, mondván: “Ez a legjobb el nem mondott történet.”

Freedom’s Fury Trailer

És lássuk csak, hogyan is úszott a “narrátor” – Zádor Ervin tanítványa, minden idők legjobb úszója – Mark Spitz a Müncheni Olümpián 7 számban indult, 7 aranyat nyert 7 világcsúccsal…

Mark Spitz honlapja: http://www.markspitzusa.com/

E dokumentum-film, A szabadság vihara (Freedom’s fury) méltán lehetne alaptananyag egy szabad Magyarországon…

dr Sz L

A véres viadal külföldi sajtója az 50. évforduló nyomán:

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor