Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Douchev-Janicsért jövő szerdáig kell fizetnie a szerbeknek

Sporthírek 2012. okt. 24.

Douchev-Janics Natasa csak akkor indulhat jövőre szerb színekben, ha október 31-ig, azaz jövő szerdáig 150 ezer euró érkezik érte az MKKSZ-hez.

Az MKKSZ „felkészülési hozzájárulásnak” nevezi ezt az összeget, és a szerdai elnökségi ülést követően arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a pénzt bárki befizetheti.

– Az ülésen a tagok minősített többsége amellett a korábbi elvi döntés betartása mellett volt, hogy 17 évesnél idősebb világ- vagy Európa-bajnoki dobogóst nem adunk ki más országnak – nyilatkozott az MTI-nek Baráth Etele, az MKKSZ elnöke.

Ehhez kapcsolódva arról is határozat született, hogy sem a kilencszeres világbajnok, Ausztriába készülő Paksy Tímea, sem az ausztráliai költözést tervező, négyszeres vb-győztes Csipes Tamara országváltásához nem járul hozzá az elnökség.

– Paksy Tímea esetében azon leszünk, hogy megteremtsük számára az edzősködés lehetőségét Magyarországon – tette hozzá Baráth Etele.

A 30 éves, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa szeptember 27-én jelezte az MKKSZ-nek, hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje, Andrian Douchev állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. Baráth Etele ezzel kapcsolatban szerdán azt mondta: nem a szerbek kezdeményezték Douchev-Janics hazaköltözését, a férjének állása volt Szegeden, és a magyar szövetség mindent megtett azért, hogy itt maradjon, de a versenyző nem fogadta el a feltételeket.

– Alaposan körbejártuk ezt a témát, körülbelül száz emberrel konzultáltunk, és nagy többség azt mondta, hogy ne engedjük el a versenyzőt csak úgy. Merem állítani, hogy Natasa idén a legjobban támogatott magyar olimpikon volt, ezért nem érzem jogtalannak, hogy felkészülési hozzájárulást kérünk – fogalmazott Baráth Etele hangsúlyozva, hogy a nemzetközi szövetség felé október 31-ig kell meghozniuk a Douchev-Janics esetleges távozásával kapcsolatos döntésüket, ezért ez a határidő.

Ha az MKKSZ nem járul hozzá az országváltáshoz, a bácskapalánkai születésű Douchev-Janics két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.

Pályafutása
Douchev-Janics Natasa a kajakos Milan Janic gyermekeként az egykori Jugoszláviában született, édesapja olimpiai ezüstérmes és háromszoros világbajnok volt jugoszláv színekben.

Janics Natasa tizenhárom éve, 1999-ben kezdett el Magyarországon edzeni, majd 2001-től már itt is versenyzett. Ekkor még nem volt magyar állampolgár, de a szerb szövetség engedélyével szerepelhetett a válogatottban a nemzetközi versenyeken. Az athéni olimpia évében, 2004 januárjában tette le az állampolgársági esküt, majd májusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte ötkarikás indulását.

2007-ben kivált addigi edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjából, edzéseit ezután Vécsi Viktor, majd Sári Nándor irányította, 2008 októberétől pedig Kovács László lett a trénere.

Miután 2010 decemberében másodszor is férjhez ment – ezúttal a bolgárok olimpiai bronzérmes exkajakosához, Andrian Dusevhez – 2011 márciusában bejelentette, hogy gyermeket vár, és abban az évben nem indul versenyeken, majd szeptember elején megszületett a kislánya, Milana. Az edzéseket terhessége alatt is folytatta, és a szülés után egy hónappal már újra a vízen volt, hogy ott lehessen a londoni olimpián.

Azt, hogy szerb színekben kívánja folytatni a pályafutását, idén szeptember 27-én közölte a magyar szövetséggel.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor