Scroll To Top

Nem kérünk az iszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Van-e értelme csökkenteni az Országgyűlés létszámát?

Cikkek 2011. ápr. 07.

A Fidesz azért csökkenti az országgyűlési képviselők létszámát, mert tudja, hogy az emberek rühellik a politikusokat – hangzott el a Politológus Hallgatók Országos Egyesületének budapesti konferenciáján.

Az Országgyűlés létszámcsökkentésének nincs értelme, mert a parlamentben frakciók működnek, amelyek tagjai többségükben csak „hátsó pados gombnyomogatók”, akik úgy szavaznak, ahogy a frakcióvezető és annak helyettese – mondta a konferencián Wiener György, a Debreceni Egyetem tanszékvezető docense.

A volt szocialista országgyűlési képviselő szerint ezért nem feltétlenül a törvényhozás tagjainak számát érdemes csökkenteni, hanem a választási rendszert kellene egyszerűsíteni, mert az nagyon bonyolult, áttekinthetetlen és kiszámíthatatlan.

László Róbert, a Political Capital elemzője egyetértett Wiener Györggyel. Szerinte az csak mítosz, hogy a parlament olcsóbb és hatékonyabb lesz pusztán a képviselők számának öncélú mérséklésétől, sőt az egy politikusra jutó tisztségek, az apparátus és a tiszteletdíjak borítékolható növekedése miatt valószínűleg még drágább lesz a törvényhozás működése.

Ő is úgy véli, hogy a választási rendszerrel nem az a gond, hogy 386 főre kalibrálták, hanem az, hogy a legtöbb választó ugyan leadja a szavazatát, de azt, hogy abból hogyan lesz mandátum, „az se érti, aki megszámolja a voksokat” – fogalmazott az elemző.

Emlékeztetett arra, hogy több felmérés szerint a állampolgárok fele nem csak például a töredékszavazatok mibenlétével nincs tisztával, hanem azt sem tudja, mi az az öt százalékos bekerülési határ. Szerinte egyébként az új választási rendszer a kisebbségi és a határon túli képviselők bejutásával a jelenleginél is bonyolultabb lesz.

Kovács László Imre, a Szegedi Tudományegyetem docense elmondta: az úgynevezett köbgyökszabály szerint az Országgyűlés ideális létszáma a választók létszámának köbgyöke. Ez Magyarországon a Fidesz által tervezett kétszáz képviselő lenne a jelenlegi 386 helyett. Ezt viszont nem azért említette meg, mert egyetért azzal, hogy létezik optimális parlamenti létszám. Szerinte ugyanis az Országgyűlés létszámának csökkentése nem döntéselméleti, szervezetszociológiai, politológiai vagy költségvetési kérdés.

Azért lesz kevesebb parlamenti képviselő, mert az emberek – akiknek négyötöde a Medián felmérése szerint nem tudja, ki az egyéni országgyűlési képviselője – „rühellik a politikusokat”, akikből „minél kevesebb van, annál jobb”, és „egy XIX. századi képviseleti megoldás ideája ragadt meg a fejekben” – fogalmazott az előadó a Politológus Hallgatók Országos Egyesületének budapesti konferenciáján.
Herczeg Zsolt
Forrás: Inforádió

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor