Scroll To Top
2020. Nap hava (Június) 04.-e - Bulcsú, Kerény neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás!
A bűnpártoló politikusoknak börtönben a helyük !

Szeged a halott Város

A szomszédnál a kert is zöldebb

Cikkek, Zöld hírek 2015. Már. 23.

Korábban több szakmai szövetség javaslatát ismertettük a zöldterületek szabályozásával kapcsolatban, majd arról írtunk, hogy a válság, a lelassult ingatlanfejlesztések lehetőséget teremtenek arra, hogy ne görgessük tovább a belső városrészek öröklött zöldterület-hiányát, hanem javítsunk az arányokon. Most röviden bemutatjuk a bécsiek városi parkjainak kezelését.

Bécs területének 50 százaléka zöldfelület. A 850 bécsi parkot, köztük 500 játszóteret, 130 kutyák számára kijelölt és 200 sportolási területet, valamint a növekvő számú témaparkot a polgármesteri hivatal 42-es ügyosztálya kezeli. A mintegy 350 ezres faállomány évente kétezer új csemetével gyarapszik. Mindezt a hatalmas zöldfelületi állományt a téli hónapokban 900 fő, tavasztól őszig 1500 fő gondozza. A bőséges zöldterületi arány következtében nem kell félni a túlterheléstől, ezért mindenütt szabad a fűre lépni.

Bécs város övezetei

A bécsi parkok mindegyike akadálymentesített, biztonságos és folyamatos használat mellett is megőrzi jó állapotát, józan költségkeretek között maradva. A mintegy 500 játszótéren 12 ezer, részben saját fejlesztésű játszótéri berendezés várja a gyerekeket. A 200 sportterületet elsősorban a serdülők, fiatal felnőttek kedvelik. Egyre népszerűbbek az olyan témaparkok, mint a vadnyugat, a vízi játszótér, a mászó-dzsungel. A fiatalok és az idősek körében egyaránt népszerűek a szabadtéri edzőberendezések, felnőtt játszóterek.

A legszembetűnőbb, hogy a parkok, kertek, növényekkel legalább 25 százalékban borított városi terek számtalan funkciójuk ellenére mindig üdék, jó állapotban vannak. Csak néhányat sorolunk fel a szerepek közül. Évente kétszáz osztrák és nemzetközi filmet forgatnak a bécsi zöldterületeken. Képző- és zeneművészeti fesztiválokat rendeznek a Karlsplatzon és a Türkenschanzparkban. Műhelybeszélgetéseket, helyszíni sétákat szerveznek egy-egy témában: madarak, méhek, pillangók, rovarok, rákok és békák, parki emlősök, denevérek, virágos növények, gyógynövények stb. A kertészeti műhelyekben lehetőségük van a gyerekeknek közösen madáretetőt, -itatót, virágtartókat készíteni.

A kutyáknak is joguk van minél többet futkározni a szabadban anélkül, hogy az embereket zavarnák. A kutyák számára 35 hektárnyi területet jelöltek ki a Városligetnél hatszor nagyobb Práterben. A mintegy 130 kutyasétáltató területen mindenütt komoly büntetés terhe mellett ellenőrzik, hogy gazdáik a piszkot eltakarítsák utánuk.

Egyre több kerületben bocsátanak a lakosság rendelkezésére olyan rozsdaterületeket, ahol közösségi kerteket lehet kialakítani. E kertek kialakítását egy-egy civil szervezet vállalja, a város anyagi támogatása és a lakosság aktív közreműködése mellett. A kertek nyilvánosan látogathatók.

1969-ben nyílt meg egy kisebb, 500 négyzetméter felületű kertmúzeum a XX. kerületi Kagranban, egy elhagyott szecessziós stílusú iskolaépületben. A kiállítási tárgyakat, dokumentumokat, könyveket kertészek, virágkötők gyűjtötték össze az idők során. A múzeum baráti köre rendezvényeket szervez. Népszerűek az iskolák körében a múzeumpedagógiai programok.

A XXI. század az urbanizáció további térhódításáról szól. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a folyamatosan karbantartott, megfelelő mennyiségű városi zöldterületek szerepét a városklíma alakításában, a lakosság testi és lelki egészségének megőrzésében, a szépség, az élhetőség biztosításában. A bécsi zöldterületek állapota azt tükrözi, hogy a lakosság és a város vezetése egyaránt tisztában van a zöldterületek szerepével, és hajlandó forrásokat és egyéb erőfeszítéseket áldozni a fenntartásukra, folyamatos fejlesztésükre. Egészséges verseny folyik a parkok, kertek és egyéb zöldfelületek minél változatosabbá tétele érdekében.

BE

A fénykép Szombathelyen készült.

Forrás: levego.hu – A szomszédnál a kert is zöldebb

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

levego.hu

Hírek

Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.
Azon gondolkodom, hogy…
Azon gondolkodom, hogy…
2020 ápr. 14.

Ének Arany Jánosról

2020 ápr. 13.
Ének Arany Jánosról
Locsolóvers 2020
2020 ápr. 13.

Kalendárium