Scroll To Top

A szegedi értelmiség már nem létezik!
Elnyelte a közrettegés! ... meg a köz-közöny...
Értelmiségiek elszigetelten éldegélnek ugyan,
de nem alkotnak már semmiféle közösséget...
Ha írni sem mernek, hát nekik szól ez a lap!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Szolidaritás tüze

Cikkek 2015. júl. 26.

KMCSSZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

MAGYAR SZOLIDARITAS TÜZE

Az 1933-as gödöllöi jamboree idején a Cserkészszövetség Magyar Szolidaritás Napot rendezett. Az előre megbeszélt napon cserkészeink tábortüzeket gyujtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken. A megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban. Mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak.

2003 augusztusában, a Külföli Magyar Cserkészszövetség felújította ezt a kezdeményezést. Ennek nyomán otthon, a Kárpátmedencében, Kazahsztántól Honoluluig, Narviktól Rio de Janeiroig, Ausztráliától Japánig, a föld minden magyarok által lakott részein fellángoltak a tábortűzek, vagy gyertyácskák. Kérjuk csatlakozzon e nemes kezdeményezéshez.

A gyertyaláng vagy a tábortűz mindenhol a helyi időszámitás szerint, augusztus 20-án este 21.00 órakor lobbanjon fel a nemzetközi dátumvonaltól nyugatra, tehát New Zealand, Ausztrália vonalától kelljen útra és végigkisérve augusztus 20-át, Honoluluban aludjék ki. Igy, amikor Budapesten felröppennek a Szent István napi tűzijáték első rakétái, a Magyar Szolidaritás Lángja már 11-12 órája van úton és Honoluluig még ugyanannyi órai útja van hátra.

Nincs olyan időzónája a Földnek, ahol nem élnének cserkészeink és más magyarok, igy csak szervezés kérdése a megvalósítás: Tábortűz Wokingban, Fillmore-ban, Los Angelesben, egy gyufavillanás a Hargitán, gyertyák a budapesti lakásokban, mécses Dunaszerdahelyen, tábortűzek Rioban, Caracasban, Sydneyben, Münchenben, Osloban, Torontoban, a kiégett Krasznahorkán, Calgaryban, New Yorkban vagy Kőrösmezőn. Azok, akik a budapesti tűzijátékot nézik, a felreppenő első rakétát tekintsék a Magyar Szolidaritás Tűze fellobbanásának.

Mozgalmunk sikeresen terjedt az egész világon, mert egy nemzeti hagyomány születéseként jelent meg sokunk előtt. Most újból útjára indul a LÁNG, hogy a világot bejárva emlékeztessen mindannyiunkat szétszórtságunkra és együttérzésünkre. A trianoni határokon kívüli és az otthoni magyarság egy napra a világ minden pontján legalább lélekben egymásra talál.

Ha módjában áll, tisztelettel felkérjük a felhivás közlésére, illetve terjesztésére.

Köszönettel vennénk az illő programra, illetve szertartásra vonatkozó RÖVID javaslatokat is.

Például: Közösségi ünnapség terve:

1. Himnusz
2. RÖVID bevezető, az akció leirásával.
3. Ünnepélyes tűzgyujtás.
4. A jelenlévők felsorolhatják a trianoni határokon kívül élő barátaik, rokonaik nevét, országát.
5. Gondoljunk azokra, akik üldöztetést, megveretést, jogfosztást szenvednek még ma is magyarságukért, vagy kegyetlen börtönbüntetést, olyan vétségért, amiért a szerbek tizedannyi büntetést sem kapnak (Temerini fiuk).
6. Az ünnepi tábortűz vagy gyertya, mécses lángjánál mindenki meggyujthatja a magával hozott vagy kiosztott gyertyákat, mécseseket.

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, akik már a kezdettől vesznek részt ebben a mozgalomban és azoknak, akik most csatlakoznak hozzank a világ minden tájáról.

Lendvai-Lintner Imre, Morris Plains, NJ, USA es Magyarody Szabolcs, Hamilton, ON, Kanada

KMCSSZ sajtószolgálata

További információért, kérjük, forduljon a Külföldi Magyar Cserkészszövetség sajtóirodájához:
2208 Gates Court, Morris Plains, NJ 07950, U.S.A.
Tel: (+1-703) 424-6755
Internetes honlapunk: http://www.kmcssz.org

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

KMCSSZ