Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Elhunyt Kallós Zoltán!

Cikkek 2018. febr. 14.

Életének 92. évében elhunyt Kallós Zoltán, tudatta Facebook-oldalán a Kolozsvári Rádió. A Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő volt. – a Transindex.ro portálról

Kallós Zoltán néprajztudós és népzenegyűjtő, Válaszúton született 1926. március. 26-án . Középiskolai tanulmányait Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön végezte. Kolozsváron szerzett tanítói oklevelet, közben elvégzi a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát.

1958-ban politikai nézetei miatt bebörtönözték, majd tanítóként és faipari vállalkozóként dolgozott Gyimesben.

A Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtötte a folklórnak úgyszólván minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, népszokásokat és a szokásköltészetet. Nagy sikert aratott gyűjteménye, a Balladák könyve.

1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, amelynek keretében szórványvidékeken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatását szervezik meg Válaszúton bentlakásos rendszerben, s ezen kívül foglalkozásokat tartanak számukra, megismertetik velük a hagyományos eszközöket, mesterségeket, népdalokat, néptáncokat.

Kallós Zoltán élete során számos díjban és elismerésben részesült, 2017-ben megkapta a Kossuth-nagydíjat, valamint az Europa Nostra-díjat is (közönségdíj) .

Forrás: Transindex.ro

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Transindex.ro