Scroll To Top

A kultúra várost fejleszt.
Ami Pesten a Romkocsma,
az Szegeden a Romkultúra. (V.L.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Nemzetközi biblikus konferenciát rendeznek Szegeden

Rendezvények 2013. aug. 20.

Szeged, 2013. augusztus 20., kedd (MTI) – A Biblia és a gazdaság címmel nemzetközi biblikus konferencia kezdődik csütörtökön a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán – tájékoztatta Benyik György főiskolai tanár, a tudományos tanácskozás igazgatója az MTI-t.

A Hit évében megrendezendő konferenciára gazdasági témát választottak a szervezők, a tanácskozás mintegy negyven előadója a többi között azt vizsgálja, milyen a szegények és a gazdagok helyzete a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban.
A háromnapos tanácskozáson felszólalnak a katolikus mellett a református és az evangélikus egyház tudósai a Kárpát-medencéből, Európa más országaiból és távoli kontinensekről, ugyanakkor a huszonötödik alkalommal meghirdetett konferencia a vallásközi párbeszéd fontos helyszíne is, így zsidó és muzulmán kutatók előadásai is gazdagítják a programot.
A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia az elmúlt negyedszázadban Kelet-Európa egyik legnagyobb teológiai tanácskozásává nőtte ki magát. A tudományos seregszemle 322 előadására több mint három és fél ezren voltak kíváncsiak, az elhangzott referátumok alapján pedig 18 konferenciakötet jelent meg. Az eddigi összes előadó csaknem fele, 141 professzor érkezett külföldről. A szervezők minden neves külhoni magyar biblikusnak lehetőséget adtak az előadásra és a publikálásra, hogy a hazai közönség is megismerhesse őket. Az előadások szövegét tartalmazó köteteket pedig a kisebbségi magyar területekre is eljuttatták.
Joachim Gnilkáról, az Újszövetség-kutatás egyik legkiemelkedőbb kortárs szaktekintélyéről 2010-ben díjat neveztek el, amelyet minden évben olyan kutatók kapnak meg, akik a legtöbbet tették a magyarországi biblikum fejlődéséért. Az idén az elismerést a tanácskozás keretében tartandó pénteki ünnepségen Jutta Hausmann, a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem doktori iskolájának vezetője, és Peres Imre, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezetője veheti át.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor