Scroll To Top

A szegedi értelmiség már nem létezik!
Elnyelte a közrettegés! ... meg a köz-közöny...
Értelmiségiek elszigetelten éldegélnek ugyan,
de nem alkotnak már semmiféle közösséget...
Ha írni sem mernek, hát nekik szól ez a lap!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Félszáz filmet láthat a közönség a szegedi Super 8mm Fesztiválon

Szögedi hírek 2012. szept. 24.

Szeged, 2012. szeptember 24., hétfő (MTI) – Ötven Super 8-as technikával készült film közül választják ki a legjobbakat idén is a hétfőn este Szegeden kezdődő XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon – közölte Rózsa Péter, a rendezvény egyik alapítója a programról tartott sajtótájékoztatón.

Az egyhetes fesztiválra – amely az egyetlen magyarországi, kizárólag Super 8-as technikával készült alkotásokat bemutató filmes seregszemle – annak ellenére is elegendő filmet neveztek, hogy a cambridge-i társfesztivál idén elmaradt; a korábbi években az alkotások zöme onnan érkezett, mivel egyszerre lehetett nevezni a két megmérettetésre – mondta a szakember.
A rövidfilmek alkotói között többségben vannak a magyarok. Köztük vannak a Szegedi Tudományegyetem filmszakos hallgatói, akik négy alkotással is neveztek. Mellettük nyugat-európai filmesek érkeztek a legnagyobb számban a Tisza-parti városba, Franciaországból, Belgiumból, Németországból, Lengyelországból, de neveztek műveket Szerbiából, az Egyesült Államokból, Kanadából és Dél-Amerikából is.
Idén a korábbi éveknél kevesebb kísérleti film készült, főleg az elbeszélő műfaj képviselteti magát. Mellettük több nagyon ígéretes dokumentumfilm is látható lesz – ígérte Rózsa Péter.
A technika tehát nem merült a feledésbe, hanem szárnyal tovább. „Úgy gondolom, hogy a szakmában ez olyan, mint egy olajjal dolgozó képzőművész kezében a zsírkréta vagy a porpaszta, amit ha kell, elővesz. Egy filmesnek a stúdiójában is ott van a Super 8-as kamera, és ha olyan témát talált, akkor azzal dolgozza fel” – fejtette ki a szakember.
Több mint tíz évvel ezelőtt a fesztivál csak egynapos volt Szegeden. Azóta aktív Super 8-as közösség alakult ki. A technikát használó amatőrök tábora évről évre növekszik, sőt az egyetemről minden esztendőben kikerül négy-öt diák, akik keskenyfilmre forgatják vizsgamunkájukat.
tsA fesztivál 50 versenyfilmjét szerdától péntekig a Grand Caféban és egy új helyszínen, a szegedi várban láthatja a közönség, ahol pénteken a díjkiosztó gálát is megrendezik. A filmek mellett kiállítás, koncertek, beszélgetések, performanszok várják az érdeklődőket, akik vasárnap a Videoton tévéjáték-bajnokságon ügyességüket is próbára tehetik.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor